Ukrán vendégmunkás beszélt Orbán jó bizniszéről a német tévében

A riport bemutatta a Magyarországon munkát vállalók életét. Egy ukrán vendégmunkás szerint olyan, mintha kutyaólban élnének. 

2021. július 31., 10:14

Szerző:

Hiába fizetik a társadalom biztosítást (TB), mégis alig tudnak orvoshoz jutni az ukrán vendégmunkások Magyarországon. Mindezek ellenére sem bánták meg, hogy Magyarországra jöttek dolgozni. Erről az egyik vendégmunkás, Jevhen Korotun mesélt a Deutsche Welle riportjában. A férfi szerint az Orbán-kormány jó bizniszt csinált azzal, hogy egyre jobban könnyíti a vendégmunka-programot. 

A férfi elmondta, hiába fizetik a TB-t, szinte térden állva kell könyörögniük az orvosért, ráadásul kis túlzással egy kutyaólban kell lakniuk, pedig azért is fizetnek Magyarországon. Haza menni azonban mégsem akarnak az ukránok, mert még így is élhetőbb körülményekre találtak, mint saját hazájukban. Jevhen Korotun elmondta, ennek egyik oka, hogy a dolgozókat is jobban védi a magyar kormány. Ukrajnában minden attól függ, hogy mennyit fizet az ember. A nyelvet leszámítva a vendégmunkás állítása szerint minden egyszerűbb, de ha van tolmács, mindenki szóba áll velük, így ez is áthidalható probléma.

Kiderült, Magyarországon már eddig is több tízezer ukrán vendégmunkás dolgozott kölcsönzött munkaerőként. A kormány most tovább könnyít a foglalkoztatásukon, így a külföldi tulajdonú magyarországi telephelyű vállalkozások akár a dolgozói létszám 20 százalékát is harmadik országbeli munkavállalókkal tölthetik fel. Az ukrán munkaerő alkalmazása látszólag mindenkinek megéri: a magyarországi kereset három- négyszeresét is elérheti az ukrán átlagbéreknek, az ukrán dolgozók ugyanakkor könnyebben foghatók túlmunkára és nem is tűnnek fel a többségi társadalom számára, hiszen a legfontosabb feltétele a foglalkoztatásuknak a munkásszállás biztosítása.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Health worker with the personal protection equipment in the intensive cares unit for covid-19 patients in a hospital in Kyiv, Ukraine, on May 25, 2021. Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)