Ujhelyi: A fideszes képviselők nem szavazták meg az oroszok háborús bűneinek elítélését

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén most tárgyalták azt a dokumentumot, amely elítéli Oroszország Ukrajna elleni háborúját, illetve egy, az Ukrajna elleni agresszió bűntettével foglalkozó nemzetközi törvényszék esetleges létrehozásáról szólt. Ujhelyi István EP-képviselő arról számolt be, hogy a Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást.

2023. január 19., 19:28

Szerző:

Nem szavaztak az oroszok háborús bűneinek elítélésére felállított nemzetközi törvényszék létrehozása mellett a Fidesz EP-képviselői Ujhelyi István EP-képviselő szerint. „A Fidesz EP-képviselői bár jelen voltak a plenáris ülésteremben és részt is vettek a szavazásokon, amikor az oroszok háborús bűneinek elítéléséről kellett voksolni, akkor gyáván nem nyomtak gombot” – írta Facebook bejegyzésében a képviselő, aki egyébként maga sem szavazott, mert hivatalos ügyben Madridban tartózkodik.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén most tárgyalták azt a dokumentumot, amely az Ukrajna elleni agresszió bűntettével foglalkozó nemzetközi törvényszék esetleges létrehozásáról szólt. Az állásfoglalást végül 472 igen, 19 nem és 33 tartózkodás mellett fogadták el: ebben a lehető leghatározottabban elítélik az oroszok Ukrajna ellen tanúsított agresszióját, és követelik, hogy Oroszország haladéktalanul szüntesse meg az Ukrajnában folytatott valamennyi katonai tevékenységet, és csapataival feltétel nélkül vonuljon ki az ország teljes, nemzetközileg elismert területéről. Az állásfoglalás ezen felül teljes mértékben támogatja Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

„A dokumentum egy különleges törvényszék felállítását is szorgalmazza, amely az orosz politikai és katonai vezetés bűntetteinek kivizsgálását végezné, amennyiben ezt a tagállamok is támogatják. Erre A Fidesz EP-képviselői tehát szavakban a béke pártján és az Európai Unió egysége mellett állnak. Tettekben azonban Putyin és oligarchái mellett állnak, az Európai Unió egységét pedig rendszeresen, legtöbbször sunyin kikezdik” – írta Ujhelyi.

(Kiemelt képünk: 2023. január 18., Franciaország, Straßburg: Az Európai Parlament tagjai az Európai Parlament épületében ülnek, és titkos szavazáson szavaznak a letartóztatott alelnök, E. Kaili utódjáról. Fotó: Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)