Újfajta koronavírus-variánst azonosítottak Magyarországon

A WHO eddig mindössze 1400 ilyen esetet tart számon ebből a variánsból.

2021. augusztus 17., 18:48

Szerző:

Új, Magyarországon eddig még nem regisztrált koronavírus variánsra bukkant a TritonLabs humándiagnosztikai laboratórium két molekuláris biológusa, Tátrai Kitti és Benedek András – írja az intézmény oldala. A variáns egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. A variánst fel is rakták a WHO „Variant Under Monitoring” listájára, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartanak nyilván.

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon” – mondta Tátrai Kitti, az egyik biológus.

A kísérletet ezután mindkét szakember megvizsgálta, és ismét csak azonos eredményre jutottak. A variáns a C.36.3 törzs, amit mint elsőként Thaiföldön azonosítottak egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. 

„Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből. Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta.” – mondta Tátrai Kitti.

(Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozók a kijevi kórház koronavírusos betegek számára kialakított részén 2021. május 25-én. Fotó: Nurphoto/AFP | Celestino Arce)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.