300 tanár munkabeszüntetéssel válaszolna a retorziókra

Így állnának ki a megfenyegetett és elbocsátott kollégáik mellett. Az akciót a Tanárok a tanárokért mozgalom szervezi, újabb retorziók esetén legalább 300 tanár szünteti be a munkát. 

2022. október 19., 13:15

Szerző:

„Mi, több iskola tanárai, szolidaritást vállalunk, az eljárást elítéljük, és kiállunk megfenyegetett és elbocsátott tanártársaink mellett. Ha újabb retorzió ér kollégát, iskolát, mintegy 300 pedagógus azonnali munkabeszüntetéssel válaszol erre, így vállalva szolidaritást az összefogásban résztvevő pedagógusokkal, intézményekkel.”– idézi a 444 budapesti tankerületek vezetőinek írott levelet. A Tanárok a Tanárokért nevű szervezet levelét minden budapesti tankerület vezetője névre szólóan megkapta kedden.

Mint a szervezet írja, „sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosztottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat.” Ezzel az öt esettel a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának elbocsátására utalnak, köztük Törley Katáéra, aki a tanári tiltakozás egyik arca volt.

A levél szerint a véleménynyilvánítás és a munkavállalói érdekek védelmében való együttes fellépés, ezen belül a munkabeszüntetés mindenkit megillető alkotmányos alapjog, amit Magyarországon a kormány törvényben korlátozott a pedagógusok kárára. Ezt a tanárok joggal való visszaélésnek tekintik, és mivel ennek hathatós jelzésére törvényes eszköz nem áll rendelkezésre, ezért a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak.

„A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak.”

A szervezet szerint az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkezdését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését. De őszintén remélik, hogy helyreáll a párbeszéd az oktatásban dolgozók és a rendszert irányítók között, és sikerül mindenki számára elfogadható, jövőbe mutató megoldásokat találni. A Tanárok a Tanárokért várja további tanárok jelentkezését, akik részt vennének a szolidaritási akcióban, ha még egy tanárt súlyos retorzió érne a tiltakozások miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kiemelt kép: Kölcseys tanárok és diákok vonultak a Belügyminisztérium épülete elé 2022. október 3-án. Fotó: Képkivágás a Mérce élő videójából)