Perre mennek a Kölcseyből elbocsátott tanárok

Hamarosan kezdődik a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott pedagógusok pere.

2022. október 18., 13:20

Szerző:

A következő napokban már a bíróságon lesz a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból rendkívüli felmondással elbocsátott pedagógusok ügye, akik nem egyenként, hanem pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert – nyilatkozta az egyik érintett, Törley Katalin a Népszavának.  A Kölcsey volt francia szakos tanára elmondta, beadványuk hamarosan elkészül, a további részletekről október 23-a után tájékoztatják a nyilvánosságot.

Közösen perelnek az eltávolított tanárok

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, öt tanárt bocsátottak el a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanárok előbb figyelmeztetést, majd azonnali hatályú felmentést kaptak kézhez a tankerületi vezetőtől. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik, a civil jogvédő szervezet álláspontja szerint a tanárok rendkívüli felmentése aránytalan és igazságtalan lépés volt a tankerület részéről, ráadásul a diákok érdekével is szembemegy: a szaktanárok pótlása a mostani helyzetben szinte lehetetlen, a gyerekek oktatáshoz való joga pedig épp emiatt sérülhet.

Törley Katalin a Népszavának azt is elmondta, tudomása szerint a helyükre még nem vettek fel új szaktanárokat, csoport-összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg helyettesítésüket a kollégáik. A tanárokat fenyegető levelek és az elbocsátások miatt országszerte rengeteg szolidaritási és tiltakozó megmozdulást szerveztek. Legutóbb hétfőn, a győri Révai Miklós Gimnázium tanárai, diákjai és szülők kezdeményezésére tartottak mintegy ezer fős forgalomlassító demonstrációt a megyeszékhelyen. A tüntetők között volt a Fidesz által preferált Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter is, aki a gimnázium igazgatója.

Hétfőn derült ki, hogy a Márki-Zay Péter volt ellenzéki kormányfő-jelölt vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom fejenként egymillió forintot ajánlott fel a kirúgott kölcseys tanároknak, akik megköszönték a felajánlást, de személyesen nem fogadták el: azt kérték, a felkínált összeget megosztva juttassák el a Kölcsey Gimnázium alapítványának és a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjának, amelyből a sztrájkoló pedagógusok kieső bérét kompenzálják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 27-re szervezi a következő országos munkabeszüntetést. 

(Kiemelt fotónk: öbb százan tüntettek a budapesti Kölcsey Gimnázium elbocsátott tanárai mellett 2022. október 3-án, reggel. Fotó: Jámbor András, Facebook)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.