Ritkítják a még pályán maradó tanárokat a tankerületek

Ismét engedetlenkedő tanárokat rúgtak ki, ezúttal a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból.

2022. szeptember 30., 19:08

Szerző:

Legalább öt tanárt kirúgtak a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, méghozzá azonnali hatállyal – írja az Eduline.

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárokra csapnak le a tankerületek

Ahogyan arról beszámoltunk, a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek. Ezzel azonban még nincs vége a tanárok fenyegetésének, elbocsátásának. A polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanárok előbb figyelmeztetést, majd azonnali hatályú felmentést kaptak kézhez a tankerületi vezetőktől a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Az Eduline információi szerint szerint a rendkívüli, azonnali hatályú felmentésről szóló dokumentumban az áll, hogy az érintett tanárok a „közalkalmazotti jogviszonyból eredő alapvető kötelezettségeket szegték meg”, amikor polgári engedetlenségi akciókba kezdtek. „A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a munkavégzés megtagadása együtt jár a tanulók érdekeinek, jogainak veszélyeztetésével, különös tekintettel a (...) tankötelezettség teljesítésének korlátozására.”

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban az elmúlt hónapokban többször kezdtek polgári engedetlenségi akcióba tanárok, ahogy a pedagógus-szakszervezetek által kezdeményezett márciusi sztrájkhoz is csatlakoztak. Harmincan vettek részt polgári engedetlenségi akcióban például a tanév harmadik napján, szeptember 5-én, a Nyugati téren pedig flashmobbal hívták fel a figyelmet az oktatás aggasztó állapotára. Az így tiltakozó tanárok néhány nappal később meg is kapták a tankerület névre szóló, fenyegető levelét, amelyben arról értesítették őket, ha még egyszer ilyen akcióban vesznek részt, az azonnali felmentést von maga után. A fenyegetések ellenére több tanár újabb is napokon polgári engedetlenségi akciót vállalt. 

A diákok kiállnak a tanárok mellett

Este hétre a megmozdulást szervez a Diákok a tanárokért csoport a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz. „Ha téged is felháborít, hogy tanárokat rúgtak ki, mert kiálltak magukért, akkor ma 19:00-kor találkozzunk a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt. Álljunk ki értük, mert az oktatás nemzeti ügy!” – írja a Diákok a tanárokért csoport a Facebookon.

 

(Kiemelt fotónk: a  budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak ötperces demonstrációja iskolájuk előtt a pedagógusok országosan meghirdetett egész napos sztrájkjának napján. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.