Számos tankerületi vezető jutalma nagyobb volt, mint az alájuk tartozó több ezer pedagógusé

A tankerületek vezetőinek egy része hatalmas jutalmakat vihettek haza, miközben az alulfizetett pedagógusok a megélhetési válságban próbálnának talpon maradni.

2022. október 19., 10:49

Szerző:

A tanárok folyamatosan panaszkodnak a fölöttük munkáltatói jogokat gyakorló tankerületekre, mondván, nem látják el megfelelően a fenntartói feladatukat, nem becsülik meg őket, sőt akadályozzák őket a jogaik gyakorlásában – írja a 24.hu. A hatvan tankerület éves beszámolója alátámasztja a tanárok panaszait.

Milliós juttatás a tankerületek vezetőinek

A hatvanból csak 37 tankerület prezentálta az utolsó lezárt évről szóló, 2021-es beszámolóját, így a fennmaradóknál az utolsó elérhető beszámolót nézték át, hogy képet kapjanak a tankerületek és a hozzájuk tartozó iskolák működtetéséről. A fizetéseket ezúttal nem vették figyelembe, mivel azokat nem a tankerület, hanem a jogszabályok határozzák meg, így csak a jutalmakat, a béren kívüli juttatásokat és a túlórapénzeket (helyettesítési és ügyeleti díjakat) vizsgálták meg, ezek ugyanis a tankerületek kompetenciájába tartoznak.

Egy-egy tankerületi igazgató a vizsgált időszakban átlagosan több mint másfél millió forint jutalmat kapott, a tankerületi hivatalnokok pedig átlagosan 562 ezer forintot, miközben a pedagógusok (és ebben már az iskolaigazgatók is benne vannak) átlagban 10 500 forint jutalomban részesültek.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: ezek átlagok, a valóságban tehát

számos tanár egyetlen fillér jutalmat sem kapott.

A rendelkezésre álló adatok szerint a legjobban Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetői jártak: három vezető összesen 13 millió 448 ezer forintot kapott 2019-ben (ez a legfrissebb adat onnan), ami fejenként majdnem 4,5 millió forint. Mindezt úgy, hogy a tankerületükhöz tartozó 1722 pedagógust összesen 84 ezer forint jutalomra tartották érdemesnek.

A  budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait elbocsátó belső-pesti tankerületben a 2020-as évre az akkori vezető 1,1 milliós extrapénzt vett fel, miközben a tankerület háromezer pedagógusának összesen 500 ezer forint jutott.

Tizenegy olyan tankerületet találtak, ahol a tankerületi igazgató nem érezte kínosnak, hogy egymaga több jutalmat kap, mint az alá tartozó tanárok összessége: berettyóújfalui és belső-pestin kívül a dunakeszi, a dunaújvárosi, a debreceni, az észak-budapesti, a külső-pesti, a karcagi, a szerencsi, a szombathelyi és váci tankerületeknél fordult elő ez a nehezen védhető elosztás.

Összességében is elmondható, hogy a hatvan tankerületben dolgozó 2605 hivatalnok jutalmazására nagyobb összeget fordítottak, mint a 106 ezer pedagóguséra.

Cafetéria

Minden tankerületben jár cafetéria a hivatali dolgozóknak, de a tanároknak nem feltétlenül:

a tankerületek felében egyetlen fillér béren kívüli juttatást sem kapnak a pedagógusok.

Sok helyen pedig szinte megalázó összegeket adtak, így az észak-budapesti tankerületben (2018-as a legfrissebb beszámoló) összesen 115 ezer forinttal kínálták meg az ott tanító 2762 tanárt. Hasonló nagyságú béren kívüli juttatást osztottak ki 2019-ben a közép-budai tankerülethez tartozó tanárok között: összesen 93 ezer forintot. Ha ezt egyenlően elosztanánk a körzet 2145 pedagógusa között, akkor havi 3 forint 60 fillér jönne ki. A tankerületiek havi cafetériája átlagosan 32 400 forint, míg a pedagógusok átlagban havi 420 forinttal tudják kiegészíteni bérüket. Ezen a téren a leggálánsabb tankerület a mezőkövesdi és a pécsi: havi 5300, illetve 4000 forintos átlagos, béren kívüli juttatást biztosítanak a tanáraiknak, de ez még mindig csak az ötöde, hatoda annak, amennyit a tankerületi hivatalnokok kaptak.

Túlóra és helyettesítések

A közép-budai tankerületben például átlagosan több mint 50 ezer forintot fizettek ki túlórára a hivatalnokoknak, az oda tartozó I., II. és XII. kerületi iskola tanárainak pedig átlagosan csak 3300 forintot utaltak. Az észak-pesti tanárok átlagosan 1100 forint túlórapénzt kaptak 2020-ban a koronavírus-járvány idején,

ennek tizenötszörösét vehették föl a tankerületben dolgozók.

A legkevesebb helyettesítési pénzt 2020-ban a beszámolók szerint Baján fizették ki, összesen 4,7 millió forintot, ami havi 300 forintot jelent.

A több mint 106 ezer tanárnak átlagosan havi 5300 forintot fizettek a túlmunkákért. Legjobban Szigetszentmiklóson becsülték meg a túlmunkát, ott ez havonta 12 ezer forint pluszt jelentett fejenként.

(Kiemelt fotónk: Pixabay)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.