Újabb patikák zárhatnak be idén

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint gyógyszerhiány nincs, viszont nagyon nehéz helyzetben vannak a patikák.

2023. március 8., 13:22

Szerző:

Nincsen jó helyzetben a gyógyszerellátás, viszont a gyógyszerhiánytól még messze vagyunk – mondta el a hvg.hu-nak Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke a szervezet sajtóeseményén.

Zlinszky elmondta, hogy a patikák fenntartásának költségei egyre emelkednek, viszont a bevételeik még mindig változatlanok. Tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200–300 ezer forinttal nőtt. 

„Az elmúlt tizenkét évben a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 7%-kal, vagyis 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25–30 fiókgyógyszertár zárhat be”  – hangsúlyozta.

Főként kistelepülési szinten romlott a gyógyszerellátás biztonsága, ugyanis elsőként ezeken a helyeken zárnak be a gyógyszertárak. Emiatt pedig, közel 700 ezer magyar nem juthat a jövőben megfelelő gyógyszerellátáshoz.

További nehézséget okoz az is, hogy az elmúlt években kialakult egy szektoron belüli munkaerőhiány. Ez elsősorban ismét a kisebb településeket érinti, de nagyobb városokban és a fővárosban is volt már rá precedens.

A HGYSZ elnöke szerint több lépésre is szükség van annak érdekében, hogy a következő években ne romoljon tovább a hazai gyógyszerellátás színvonala. A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum javaslatai közt szerepel, hogy  kistelepülések gyógyszerellátását erősítsék, illetve bővítsék a gyógyszertári szolgáltatások körét.

(Fotó: 168.hu | Merész Márton)