Új neve lesz a Velencei tónak

A Velencei tó névváltoztatási kérelmét már be is adták. 

2022. augusztus 18., 12:34

Szerző:

Még mindig kettő Velencei nevű tó szerepel a Halgazdálkodási Szakrendszerben,de már nem sokáig, ugyanis beadták a névváltoztatási kérelmet, így hamarosan helyreállhat a világ rendje, írja a pecaverzum.hu. 

Még augusztus első felében vettek nyilvántartásba Velencei tó néven egy 3,7196 hektáros, Gyékényesen található vízterületet, amely víztérkódot is kapott (14-151-1-1), és bekerült már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszerébe.

A Magyar Országos Horgász Szövetség szerint még viccnek is rossz a Velencei tó elnevezés

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója augusztus első hetében kérte a nyilvántartó hatóságtól, hogy változtassák meg a nevet, mert sérti a névhasználati jogot. „Ez az elnevezés viccnek is rossz” – fogalmazott Dérer István.

A gyékényesi tó melletti terület a 60-as, 70-es években a környezeti viszonyok nyomán rendre víz alá került, ezért ragadt rá mocsaras tájra a Velence név – tudta meg a Bors Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület elnökétől. Kóródi Zsolt elmondta, a tó tulajdonosa a település nemrégiben elhunyt polgármesterének, Kisiván István a fia, Kisiván Gábor.

„Éppen ma egyeztettem Kisiván úrral, akitől megtudtam, hogy eredetileg Velenczei tóként akarta bejegyeztetni a tavat, tehát cz-vel, azóta azonban már be is adta az legfrissebb változtatási kérelmet”

– fejtette ki Kóródi Zsolt, hozzátéve, hogy a gyékényesi víz a jövőben Kiskotró névre hallgatna. A Halgazdálkodási Szakrendszerben jelenleg még szerepel a gyékényesi Velencei tó, tehát az új kérelmet még nem dolgozták fel, írja a lap. A gyékényesi Velencei tóra egyébként az Agrárminisztérium pályázatot írt ki a halgazdálkodási jog hasznosítására, de az eljárás eredménytelen lett, mert nem érkezett értékelhető anyag.

(Fotó: Pecaverzum)