Szomorú, amiért kiszárad a Velencei-tó? Sebaj, van mááásik!

Szaporodnak a Velencei tavak Magyarországon. Van például a Velencei-tó, meg a Velencei tó. 

2022. augusztus 10., 15:45

Szerző:

2022-ben eddig 11 vízterület esetében jelentetett meg az Agrárminisztérium pályázati felhívást halgazdálkodási jog hasznosítására a kormány halgazdálkodási honlapján, és 8 esetben jelent meg ugyanott lezárult pályázat eredményéről hír. A listában mindenképpen a legérdekesebb egy július 1-jén felkerült pályázati felhívás, amelyet a Velencei tó megnevezésű nyilvántartott halgazdálkodási vízterület Magyar Államot megillető halgazdálkodási jogának haszonbérbeadás útján történő hasznosítására írtak ki – írja a pecaverzum.hu.

A Fejér vagy a Somogy megyei Velencei-tóra tetszik gondolni?

A dokumentum címe már elsőre meglepőnek tűnt – írja a horgászportál –, annak megnyitása azonban újabb meglepetést tartogat. A HAGF/154/2022. pályázati azonosító számon kiírt nyilvános pályázati anyagból ugyanis kiderül, hogy

a Velencei tó a Somogy megyei Gyékényes külterületén, a 0188/36 helyrajzi számú ingatlanon található, és 3,7196 hektár kiterjedésű.

Megadták a víztérkódot is (14-151-1-1), amiből látszik, hogy nem Magyarország harmadik legnagyobb taváról van szó – aminek a víztérkódja 14-0151-1-4 –, hanem egy másik Velencei tóról. A különbség írásban mindösszesen egy kötőjel, nem Velencei-tó (mint az igazi), hanem csak szimplán Velencei tó – a pályázati felhívásban így olvasható.

Kavicsbányató Gyékényesen. Fotó: Wikimedia Commons/Zerind
(Kavicsbányató Gyékényesen. Fotó: Wikimedia Commons/Zerind)

És, hogy ez tényleg a valóság, nem pedig egy lidérces álom, az már Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszeréből derül ki, ahol valóban megtalálható a gyékényesi Velencei tó a nyilvántartott halgazdálkodási területek között.

A helyzet tehát úgy fest, hogy Magyarországon jelenleg két Velencei(-)tó is van.

A Gordiuszi csomót a Pecaverzum megkeresésére Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója oldotta meg. Elmondta, a gyékényesi Velencei tó nemrég került nyilvántartásba egy magánszemély kezdeményezésére, eddig nem volt nyilvántartott halgazdálkodási vízterület.

„Hivatalból láttuk a bejegyzési kérelmet. Ez az elnevezés viccnek is rossz. A múlt héten ezért írásban kértük a nyilvántartó hatóságot, a Nébihet, hogy változtassa meg, mert sérti a névhasználati jogot” – nyilatkozta a lapnak Dérer István. A július 1-jén kiírt pályázat a gyékényesi Velencei tóra egyébként eredménytelen lett, ugyanis nem érkezett értékelhető anyag. Hogy lesz-e új pályáztatás és, hogy mi lehet a vízterület új neve, arról nincs információnk.

Az Agrárminisztérium elsőre 2026. december 31-ig kívánta „bérbe adni” a tavat.

(Kiemelt képünk illusztráció. A tartósan magas hőmérséklet, és az idei évben keveset hullott csapadék miatt kiszáradt Velencei tó medre Dinnyés térségében a Velencei-tavi Madárrezervátum melletti partszakaszon. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)