Az új igazságügyi tárcánál nem lesznek európai ügyek

Karcsúsított Igazságügyi Minisztériumot vesz át augusztustól Tuzson Bence – tudta meg a HVG. A leendő minisztert csak az igazságügyi bizottság hallgatja meg hétfő délután. Az európai ügyeket a kormányfő elveszi a tárcától, és várhatóan a Miniszterelnökség alá szervezi.

2023. június 29., 14:30

Szerző:

Jelenleg külön államtitkárság felel az „európai ügyekért” az Igazságügyi Minisztériumon belül, de ez Varga Judit miniszter lemondása után változik – tudta meg a HVG. Tuzson Bence bizottsági meghallgatásának időpontja: az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága a törvényhozás jövő heti, 3 napos rendkívüli ülésének hétfői napján, a szavazások után, 14:45-kor hallgatja meg az eddig Rogán Antal államtitkáraként dolgozó Tuzsont a terveiről.

Tuzson Bence, az igazságügyi miniszteri poszt várományosa arra kérte a miniszterelnököt, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek el a tárcától, amely tiszta, hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrában működne. A politikus az MTI-nek csütörtökön adott nyilatkozatában azt is elmondta: vezetése alatt a minisztérium fókuszába a jogi szuverenitás védelme és az ítélkezési gyakorlat áttekintése kerül majd – írja az MTI.

Tuzson Bence hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérte, hogy „egy tiszta, hagyományos Igazságügyi Minisztérium” jöjjön létre, és az európai uniós ügyek a kormányzati struktúrán belül máshova kerüljenek. A leendő tárcavezető kiemelte: a minisztérium fókuszába egyrészt Magyarország jogi szuverenitásának védelme kerül majd, mert álláspontja szerint az utóbbi időszakban szuverenitásunk „támadás alatt állt”.

Különösen fontosnak nevezte, hogy az Európai Unión belül a nemzeti hatáskörbe tartozó területek megmaradjanak, és ne „egy európai birodalomban gondolkozzunk”, hanem továbbra is „azonos jogokkal rendelkező nemzetállamok egységes szövetségéről beszéljünk”. Tuzson Bence a másik fontos témaként az ítélkezési gyakorlat áttekintését nevezte meg, hangsúlyozva, hogy jogszolgáltatásnak mindig az emberek a szempontjait kell a legfontosabbnak tartania. Fontos, hogy a bíróság függetlenségének megőrzése mellett tovább fejlődjön a gyors és hatékony igazságszolgáltatás, úgy, hogy az emberek számára egy világos joggyakorlat alakuljon ki – mondta. Jelezte, hogy miniszterént szeretne majd erről a bírósági rendszer képviselőivel egyeztetést folytatni és ennek megfelelően, hogyha szükséges, akkor jogalkotási eszközökkel is beavatkozni.

(Kiemelt képünkön Tuzson Bence. Fotó/Forrás: Facebook oldala)