Tüntetés volt a budapesti orosz nagykövetség előtt, mert a megszállók megöltek egy ukrán karmestert

Tüntetést szerveztek a fővárosi orosz nagykövetség elé péntek délutánra a kivégzett Jurij Kerpatenko és az ukrajnai háború áldozataira emlékezve.

2022. október 22., 06:36

Szerző:

A tüntetést péntek órára szervezték meg az orosz nagykövetség elé, amelyet Gábor György filozófus, az ELTE BTK Filozófiai Intézet tudományos főmunkatársa, Horgas Péter díszlettervező, Juhász Bence karmester-kóruskarnagy és a Civil Bázis szervezett. Az rtl.hu beszámolója szerint a demonstráción nagyjából 50-60 ember vett részt.

A résztvevők néma csendben lehajtott fővel tisztelegtek az ukrán karmester emléke előtt. Jurij Kerpatenko ukrán karmestert orosz katonák lőtték le herszoni otthonában, mert nem volt hajlandó részt venni egy, az oroszok által szervezett október 1-jei koncerten. Az ukrán művész azért tagadta meg az együttműködést az orosz megszállókkal, mert azok a koncerttel akarták demonstrálni, hogy visszatért a normális élet a városba.

Az október 1-jei koncerten a Gileja kamarazenekar lépett volna fel, amelynek Kerpatenko volt a vezető karmestere, illetve ő volt a herszoni Mykola Kulish Zenei és Drámai Színház vezető karmestere is. A művész idén májusig dacos üzeneteket tett közzé Facebook-oldalán, ami miatt a kollaboráns herszoni ügyészség vizsgálatot indított ellene. A Herszonon kívül élő családtagok szeptemberben vesztették el a kapcsolatot a karmesterrel.

(Kiemelt képünk: Jurij Kerpatenko. Forrás: Facebook)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.