Tüntetés volt a budapesti orosz nagykövetség előtt, mert a megszállók megöltek egy ukrán karmestert

Tüntetést szerveztek a fővárosi orosz nagykövetség elé péntek délutánra a kivégzett Jurij Kerpatenko és az ukrajnai háború áldozataira emlékezve.

2022. október 22., 06:36

Szerző:

A tüntetést péntek órára szervezték meg az orosz nagykövetség elé, amelyet Gábor György filozófus, az ELTE BTK Filozófiai Intézet tudományos főmunkatársa, Horgas Péter díszlettervező, Juhász Bence karmester-kóruskarnagy és a Civil Bázis szervezett. Az rtl.hu beszámolója szerint a demonstráción nagyjából 50-60 ember vett részt.

A résztvevők néma csendben lehajtott fővel tisztelegtek az ukrán karmester emléke előtt. Jurij Kerpatenko ukrán karmestert orosz katonák lőtték le herszoni otthonában, mert nem volt hajlandó részt venni egy, az oroszok által szervezett október 1-jei koncerten. Az ukrán művész azért tagadta meg az együttműködést az orosz megszállókkal, mert azok a koncerttel akarták demonstrálni, hogy visszatért a normális élet a városba.

Az október 1-jei koncerten a Gileja kamarazenekar lépett volna fel, amelynek Kerpatenko volt a vezető karmestere, illetve ő volt a herszoni Mykola Kulish Zenei és Drámai Színház vezető karmestere is. A művész idén májusig dacos üzeneteket tett közzé Facebook-oldalán, ami miatt a kollaboráns herszoni ügyészség vizsgálatot indított ellene. A Herszonon kívül élő családtagok szeptemberben vesztették el a kapcsolatot a karmesterrel.

(Kiemelt képünk: Jurij Kerpatenko. Forrás: Facebook)

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti