Nem lépett fel az oroszoknak, agyonlőtték az ukrán karmestert

Orosz katonák agyonlőtték az otthonában az ukrán karmestert, mert nem volt hajlandó részt venni egy koncerten a megszállt Herszonban – közölte a kijevi kulturális minisztérium. 

2022. október 16., 14:21

Szerző:

Az orosz erők által agyonlőtt karmester, Jurij Kerpatenko azért tagadta meg az együttműködést az orosz megszállókkal, mert azok a koncerttel akarták demonstrálni, hogy visszatért a normális élet a városba – írja a Guardian a közlemény alapján. Az október 1-jei koncerten a Gileja kamarazenekar lépett volna fel, amelynek Kerpatenko volt a vezető karmestere, illetve ő volt a herszoni Mykola Kulish Zenei és Drámai Színház vezető karmestere is. A művész idén májusig dacos üzeneteket tett közzé Facebook-oldalán, ami miatt a kollaboráns herszoni ügyészség vizsgálatot indított ellene. A Herszonon kívül élő családtagok szeptemberben vesztették el a kapcsolatot a karmesterrel.

„Tudjuk, hogy az orosz rezsim aktivistákra, újságírókra, művészekre, közösségi vezetőkre és mindenki másra is vadászik, aki készek ellenállni a megszállásnak”

– idézi a Guardian cikke alapján a díjnyertes ukrán írót, Victoria Amelinát az rtl.hu

(Kiemelt képünk: Jurij Kerpatenko Forrás: Ukrán Kulturális Minisztérium Facebook)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.