Tüntetéssel indult a tanév a Madách Imre Gimnáziumban

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban tüntetéssel indult az új tanév. 

2024. szeptember 2., 11:52

Szerző:

Ahogyan arról portálunk is beszámolt néhány nappal ezelőtt menesztette a Belügyminisztérium a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát. A vezetőt azt követően rúgták ki a pozicíójából, hogy az intézmény a közösségi felületén tudatta, nem fogják a diákoktól elvenni a mobiltelefonokat. Az igazgató felmentése miatt tüntetések indultak, a tanév első napján az iskolai diákjai is demonstráltak. 

Kiállnak a kirúgott igazgató mellett 

A tüntetés szeptember 2-án, hétfőn reggel fél 8 magasságában vette kezdetét, a diákok az iskola épülete előtt gyűltek össze, a tömegben pedig a Szól a kakas már című népdal szövegét osztották ki. A gimnázium utcáját a rendőrség lezárta – írja a HVG. A tanulók színes pólókban érkeztek, mivel a szervezők arra kérték őket, hogy a rendhagyó tanévnyitóra ne a szokásos fekete-fehér ünneplőben, hanem színes, madáchos pólóban érkezzenek. 

A Madách szellemiségének megfelelően legyetek ti az üde színfolt, a remény ebben a gyászban 

– írták az esemény leírásában a szervezők. 

Több diák is felszólalt 

A demonstráción aztán Vízi Dávid színművész felolvasta Ady Endre Ifjú szívekben élek című versét, ezt megelőzően pedig több volt diák is felszólalt, akik élesen elutasították, hogy Mészáros Csabát 24 év után elvátolították az igazgatói posztról, valamint arról beszéltek, hogy kiállnak a Madách szellemisége mellett. Egy fiatal pedagógus felolvasta a tantestület által kiadott nyilatkozatot is, melynek tartalmát az iskola korábban a Facebookon is közzétette, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Az eseményen szép számmal vettek részt szülők is. A jelenlegi diákok egy ponton azt kezdték skandálni, hogy „itt állok, és mást nem tehetek”, ehhez aztán a teljes tömeg csatlakozott. A tünetés nagyjából másfél órán át tartott, az első fél órát követően a tanárok és a jelenlegi diákok bevonultak az épületbe. Ezután több beszéd is elhangzott, a színészek pedig felolvasták a jelenlegi diákok üzeneteit, többen azt fogalmazták meg, hogy várják, más iskolák tanárai és diákjai is csatlakozzanak hozzájuk. 

Kiváló pedagógusok 

Miközben a tanulók bevonultak az iskolába a szervezők lejátszották a kirúgott igazgató üzenetét is, aki elmondta, sajnálja, hogy nem tud jelen lenni, továbbá megerősítette a diákok abban, igazuk van. A tünetők között Kálid Artúr, magyar színművész is feltűnt. A felszólalók között volt olyan, aki közös emléket elevenített fel az igazgatóval, a diák elmondása szerint a Madáchban olyan pedagógusok dolgoznak, akik képesek érdekes órákat tartani, ami közben senkinek nem is jut eszébe telefonozni. 

Tüntetés a minisztériumnál 

A demonstráció sorozat ezzel nem ért véget, délután 6 órára újabb tüntetést szerveztek, azonban az már nem a Madáchnál, hanem a Belügyminisztérium épülete előtt lesz.  

(Kiemelt képünkön tüntetés a budapesti Madách Imre Gimnázium épülete előtt augusztus 28-án, Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.