Szinte mindenkit elbocsátanak a Tungsramtól

Itt a vége, nagyjából 30-40 alkalmazott marad a nagy múltú Tungsram cégnél, mindenki más megy.

2022. december 19., 08:35

Szerző:

Négy gyáregységben, 30-40 dolgozót kivéve az összes emberének felmondott már a Tungsram Operations Kft. A Népszava értesülése szerint a Tungsram bezárása miatt országos szinten mintegy 1600 dolgozó kerül utcára, további 500 pedig maga keresett, és talált is új munkahelyet.

Az elmúlt hetekben pedig a maradék, körülbelül ezer munkavállaló elküldésére is sor került. A nagy többségnél a felmondásra formailag közös megegyezéssel került sor, ezért a cég szerint még január 1. előtt sor kerülhet a végkielégítésük kifizetésére.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, már a közös megegyezés elérése is nagy eredmény, mert így a dolgozóknak nem kell megvárniuk a felszámolási folyamat végét ahhoz, hogy hozzájussanak bérükhöz. A Munka Törvénykönyve szerint ugyanis a mostani megállapodás után hat havi bérüket egy összegben kapják meg azok, akiknek közös megegyezéssel mondanak fel.

Az 1600 dolgozó, akik még nem találtak új állást, nagy részben a cég zalaegerszegi, nagykanizsai, hajdúböszörményi és kisváradi telephelyeiről kapott most felmondást, de vannak közöttük olyanok is, akik az újpesti gyárban dolgoznak. A Tungsram vezetősége a Népszavának azt mondta, a cél most, hogy a felszámolási folyamatot túléljék, terveik szerint ezek után kisebb leányvállalatok maradnak fenn, akik egyes termelési ágakat majd tovább tudnak vinni.

A céget 1909-ben Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. (Egyesült Izzó) néven alapították, azóta folyamatosan működött.

(Kiemelt kép: A Tungsram Operations Kft. székhelyének egyik bejárata a főváros IV. kerületében, a Váci úton. A gyár az egykori 1909-ban alapított az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. utóda, amely a Tungsram izzólámpa védjegyet is megalkotta - fantáziaszó, amely két szónak, a volfrám angol nevének, a tungsten szónak, és a német Wolfram szónak az egyesítéséből származik - ami 1989-től General Electric (GE), 2018-től pedig, a Tungsram Csoport részeként működő Tungsram Operations Kft. a villamos világító eszközök és elektronikai termékek gyártásával. A cég további négy telephellyel rendelkezik Magyarországon. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)