Tüdőgyulladás okozta egy 13 éves kislány halálát

Több orvos is hazaküldte, végül tüdőgyulladásban meghalt a nagyecsedi lány.

2024. február 6., 15:42

Szerző:

Tüdőgyulladás okozta annak a 13 éves nagyecsedi lánynak a halálát, akit a szülők pár nap leforgása alatt veszítettek el. Érthető, hogy nehezen beszélnek a történtekről, de úgy gondolják lányuk több orvos a hibája miatt halt meg. A szülők, Melinda és Ferenc szeretné jogi útra terelni gyermekük ügyét, és kideríteni, hogy a házi orvos miért nem hívta vissza őket, amikor jelezték, hogy leányuk Nikolett nincs jól. Azt sem értik miért küldték őket haza az ügyeletről. Az felkavaró történetről a szülők az RTL műsorában beszéltek.

Az édesapa összetörten mesélte, hogy Nikolett végső küzdelmében arra kérte őt: 

„apu, vigyél haza!”

Ferenc azt mesélte, hogy ekkor a kislányból már mindenhonnan ömlött a vér. Amikor már az intenzív osztályon voltak, azzal próbálta nyugtatni lányát, hogy minden rendben lesz. Nem lett, a 13 éves Nikolett reggelre meghalt – olvasható az RTL honlapján. 

A tüdőgyulladás időben való kezelése megmentette volna a gyermek életét

A szülők szerint az orvosok csak későn fedezték fel, mennyire rossz a gyermek állapota. Háziorvosi tanácsra a lány otthon gyógyult, a szülei a mátészalkai ügyeletre vitték, mivel Nikoletta hátfájdalmakról panaszkodott. Az ellenőrzés után hazaküldték őket, de két órával később már a gyerek sürgősségi osztályra siettek, mert a tünetek romlottak. A mentővel a nyíregyházi kórházba vitték a lányt, de sajnos másnap reggel a 13 éves nagyecsedi lány, Nikolett elhunyt – írja az RTL.

A szülők képtelenek felfogni, hogy elvesztették egyetlen gyermeküket. Nikolett mindössze 13 éves volt; kitűnően tanult, kézilabdázott, mindenki szerette őt Nagyecseden.

Az édesanya így mesélt a történtekről az interjúban: 

„Hétfőn reggel betelefonáltam az orvosi rendelőbe, hogy Niki nem érzi jól magát, egy kicsit náthás, lázasodik, meg egyszer hányt. A háziorvos meghallgatta a mellkasát, a hátát, megnézte a torkát és akkor mondta, hogy ez ilyen influenzajárvány.”

Azonban Niki állapota nem javult, sőt, láza még magasabb lett. Melinda kedden újra felhívta az orvosi rendelőt, de azt mondták neki, hogy legyen türelmes. Eközben Ferenc, az édesapa is elment kivizsgáltatni magát, mert ő sem érezte jól magát. Aznap este a lányuk állapota kissé javult, és még játszott és videochatelt a barátnőjével 7 óra körül. Később azonban panaszkodni kezdett a háta és az oldala miatt. A szülők a sürgősségi szolgálatot hívták, majd bevitték Nikit Mátészalkára, ahol az orvos megvizsgálta, és azt tanácsolta, hogy ha a helyzet súlyosbodik, menjenek a gyereksürgősségire.

A kislány hátfájásával kapcsolatban a szülők állítása szerint az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy: a láztól vannak fájdalmai a gyermeknek. Ezután hazamentek, de  Niki sokkal rosszabbul lett és már felöltözni is képtelen volt egyedül. Ezért visszamentek a Mátészalkai sürgősségire, és mint mondják az orvosok megdöbbentek, hogy az ügyeletről miért nem küldték fel azonnal a gyereket. 

Ezt követően Mátészalkáról Nyíregyházára szállították a beteg kislányt mentővel, ahol a röntgen után az intenzívre  került. Melina és Ferenc szerint ekkor közölték velük, hogy kétoldali tüdőgyulladása van gyermeküknek, majd hamarosan lélegeztetőgépre helyezték a kislányt.

„Kijött, biztos, vagy 40 perc után, mondta, hogy nagy a baj, mert annyi vér volt a tüdején, hogy a csövet alig tudta neki a tüdejében elhelyezni, nem látta. Miközben leállt a szíve. Újra kellett éleszteni, hosszas újraélesztés után újraéledt, de azt mondta, hogy még van 15-20 perc, amíg kritikus. És akkor elment, de már nem volt 10 perc visszajött és mondta, hogy nem tud rajta segíteni. Hiába mondtuk neki, könyörgünk segítsen, de nem tudott” 

– mondta el az édesanya könnyeivel küzdve az RTL interjújában.

A teljes anyagot ide kattintva tudja megtekinteni.

Azonnali vizsgálatot rendelt el Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a kislány halálával kapcsolatban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hatósági jogkörénél fogva azonnali vizsgálatot rendelt el a sajtóban megjelent mátészalkai haláleset kapcsán, olvasható a szervezet 24.hu-nak eljuttatott közleményében.

Hozzátették, a hatósági vizsgálat eredményéről tájékoztatják az érintetteket.

(Kiemelt képünk illuszráció: Aneszteziológus a műtét során. Fotó: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / via AFP)