Még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha a Balatonnál akarunk enni
Hamarosan nyitnak az éttermek, de olcsóbbak nem lesznek.
Hamarosan nyitásra készülnek a balatoni büfék, és már most megkezdődött az alapanyagok beszerzése, illetve a karbantartás. Az elszálló élelmiszárak miatt azonban most már látni lehet, hogy komoly drágulásra kell számítani, írja az Infostart.
„Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni” – mondta a Sonline-nak el egy fonyódi étterem-tulajdonos, aki szerint ellátási problémák is kialakulhatnak. Makkos Péter szerint mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen. „A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani” – mondta, hozzátéve, hogy az biztos, hogy az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni.
A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke a lapnak azt is kiemelte, hogy ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Emellett az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. Egyedül abban bíznak, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége miatt több diákmunkás lehet idén, mint korábban.
(Kiemelt kép: ADRIAN DENNIS / AFP)