Török Gábor: Nem kizárt, hogy Karácsony Gergely Jakab Pétert kéri majd fel miniszterelnök-helyettesnek

A politikai elemző szerint ugyanis Jakab és Karácsony elegye lenne a legerősebb kihívója Orbán Viktornak.

2021. július 12., 12:51

Szerző:

„Több érv szól amellett, hogy a végén a Fidesznek lesz abszolút többsége, de az elmúlt 12 évet nézve most lesz a legközelebb az ellenzék ahhoz, hogy megszorítsa a Fideszt” – mondta Török Gábor elemző a HVG-nek adott interjújában a Telex szerint. Az elemző azt sem zárta ki, hogy az egyesült ellenzék meg tud szerezni legalább 100 mandátumot, és így többséget szerez – véleménye szerint azonban ez néhány billegő körzet pár ezer vagy akár csak néhány száz szavazatán fog múlni. 

Azt is elmondta, hogy Orbán Viktor legesélyesebb kihívója Karácsony Gergely és Jakab Péter elegye lenne. Török Gábor szerint ugyanis a regnáló főpolgármester inkább a nagyvárosiakat, míg a Jobbik elnöke inkább a kisebb vidéki települések szavazóit tudja jobban megszólítani. Az elemző azt sem zárta ki, hogy emiatt Budapest főpolgármestere – ha megnyeri az előválasztást –, Jakab Pétert kéri majd fel miniszterelnökhelyettes-jelöltnek.

Egy esetleges ellenzéki sikert követően Török Gábor szerint nehéz lenne működtetni a közös kormányt, de egyáltalán nem biztos, hogy összeomlásra lenne ítélve. A pártelnökök és a miniszterelnök ugyanis kölcsönös függőségben lennének, ahol mindenki ereje a zsarolási potenciáljából származna.

„Sokan hajlamosak leértékelni egy esetleges ellenzéki győzelmet arra hivatkozva, hogy úgyis körbe lennének véve fideszes kinevezettekkel és ilyen erőforráskülönbség mellett csak egy béna kacsa lenne az új kormány. Értem az érvelést, de én nem ismerek erősebb hatalmi pozíciót a magyar rendszerben a kormány irányításánál. Bármilyen nem-Fidesz kormány jönne létre és bárhogyan is működne, az egy csapásra új helyzetet teremtene” – mondta Török.

A kormánypártok emojis kampányára reagálva elmondta: néha úgy érzi, hogy az országot nem a diktatúra veszélye fenyegeti, hanem a politikai elbutulásé. Török Gábor szerint az emojis kormányzati kommunikáció is szolgálja az elbutulást, de az egyszerűsített üzenetek szerinte abszolút igazodnak a világtrendhez.

„Ami a XX. század elején egyszer már megdöbbentette a politikai elitet és értelmiséget, most újra és újra megdöbbenti, mert más formában, de ugyanazt látjuk. „A tömegdemokráciának láthatóan eljött egy új, érdekes korszaka” – állapította meg az elemző.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)