Egyre több vendégmunkás érkezik Magyarországra

Félmillió fővel növelné a kormány a munkavállalók számát, első sorban magyar munkaerőből, de így is ugrásszerűen növekszik a külföldi vendégmunkások száma.

2023. május 15., 14:57

Szerző:

A kormány 2030-ig félmillió fővel növelné a munkavállalók számát, főleg belső tartalékokból, mégis a vállalatok inkább a külföldi munkaerőre támaszkodnak – derül ki a Népszava cikkéből. 

A Gazdasgfejlesztési Minisztérium szerint nagyjából háromszázezer bevonható munkaválló van Magyarországon, akiket képzéssel vagy átképzéssel aktivizálni tudnának, és csak akkor vesznek fel külföldi vendégmunkásokat, ha magyar munkaerővel már nem tölthetőek be a helyek. A vállalatok visszajelzései alapján azonban a jelentkezők sokszor a betanított munkára is alkalmatlanok – írja a Népszava.

A munkaerőhiány kezelésére a magyar kormány enyhített a külföldről érkezők munkavállalási feltételein, ez pedig a statisztikákon is látszik. Nagyjából huszonhatezer munkaválló érkezett Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából nyolc- és nyolcezer, míg Kínából nagyjából ötezren – ismerteti a KSH adatait a Telex.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetei Szövetség alelnöke szerint a válallatok a vendégmunkásokat helyezik előtérbe a magyar munkavállalókkal szemben, mert a magyarok könnyebben váltanak munkahelyet. Valamint azt látja, hogy hosszú távon jóval kevesebb emberre lesz szükség a robotizáció miatt, így a külföldi vendégmunkásokat ideiglenesen alkalmazzák, amíg a magyar munkavállalókat átképzik az új technológiák használatára.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó:Yury Kim/Pexels)