Megtalálták a 24 éve eltűnt Till Tamás holttestét

Megtalálhatták a 11 évesen eltűnt bajai kisfiú, Till Tamás holttestét. A bűnügy a 2000-es évekre nyúlik vissza.

2024. augusztus 1., 12:32

Szerző:

Megtalálták a hatóságok az évtizedek óta eltűntként nyilvántartott Till Tamás holttestét – írja cikkében az Index. A bűnügy 2000. május 20-ig nyúlik vissza, amikor egy gyerek vasárnap délelőtt biciklivel indult szülei bajai családi házából a közeli vadasparkba lovagolni, azonban oda nem érkezett meg, és többé nem látták. A kisfiú az évek alatt az egyik legismertebb eltűnt magyar gyermekké vált, akinek portréja a tejesdobozokra is felkerült.

Till Tamás ügye az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint most úgy tűnik, hosszú évtizedek után megoldódott. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője egy sajtótájékoztatón kiemelte: nincs ma Magyarországon felderítetlen emberölési ügy, és ugyanígy járnak el a gyanús eltűnésekkel is. Petőfi Attila nyomozó, az ORFK vezérőrnagya, rendőrségi főtanácsosa felidézte, hogy ha a fiú élne, akkor most töltené be a 35. életévét.

A beszédhibás, szeretni való gyerek utáni nyomozást nehezítette, hogy az eltűnésekor a városban gyereknapi ünnepséget rendeztek, így sok volt az idegen személy a településen.

A rendőrség idén június 11-én kapott egy információt a vármegyei főügyészségtől, hogy egy gyermekotthon lakója fenyegetés vagy pénz hatására segített elásni egy gyereket a vármegyében. A fiút ugyanakkor nem tudták kihallgatni, mert 2011-ben öngyilkos lett. Mostanra így már csak 40 éves barátja tudott érdemi vallomást tenni az üggyel kapcsolatban. Eszerint a két fiú egy vállalkozónál, egy esztergályosmesternél, V. Józsefnél dolgozott, aki egy 800 négyzetméteres csarnok kétszintes családi házát próbálta otthonossá tenni, ebben kérte a fiúk segítségét. Egy kis fészer kötötte volna össze a két épületet, amihez vasbetonozásra volt szüksége. 

Egy nap a férfi a strandon kereste fel a fiúkat, hogy dupla pénzért betonozzák ki ezt a helyiséget. A fiú volt az, akinek talicskában kellett hordania az anyagot,

majd ő fedezte fel a zsákban eltüntetett Till Tamás maradványait.

A rendőrök hatvancenti mélyre ástak a fészer alatt, amikor vélhetően megtalálták a holttestet. Azt szakértők fogják kimondani százszázalékos bizonyossággal, hogy valóban a fiatal fiút találták-e meg, így egyelőre azt sem tudni, hogy pontosan mi okozta a fiú halálát.

V. József egyébként 2021-ben, önkezével vetett véget az életének, hozzátartozói nem tudtak érdemben információt megosztani. Őt korábban a megtalált kerékpár miatt hallgatták meg a rendőrök. 

V. József elüthette Till Tamást

Bár a rendőröknek V. József érdemi válaszokat már nem tud adni, mindenesetre következtetni lehet rá, hogy a Bácsbokod felé vezető úton, a köztemető közelében személygépkocsijával elüthette a kerékpárral közlekedő gyermeket, aki az ütközés következtében életét vesztette.

A férfi ezek után az épülő háza építkezésekor, a betonozás közben szabadult meg a mindössze 11 éves gyermek holttestétől.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.