Holttestet találtak a Balatonban

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.

2024. július 12., 13:39

Szerző:

A vízimentők segítségét kérte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság, mert bejelentés érkezett hozzájuk, hogy eltűnt egy fiatal férfi – írja Facebook-posztjában a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ). A bejelentés nyomán felmerült annak gyanúja, hogy a férfi a Balatonban tűnhetett el, ezért a Révfülöpön állomásozó Alfa sürgősségi mentőhajóval megkezdték a kutatást.

A mentőegység egész éjszaka kutatómunkát végzett a Császtai strand mély vizes területén. A kutatást az éjszakai hullámzás és a közel 29 fokos víz is nagyon megnehezítette, így végül péntek reggel fél 6 körül találtak rá az eltűnt személy holttestére.

A VMSZ posztjában arra is figyelmeztet, hogy ismert betegséggel rendelkezők a szokásosnál óvatosabban fürdőzzenek. Felhívják a figyelmet arra is: a fürdőzők törekedjenek arra, hogy csoportosan menjenek be a vízbe, hogy egy rosszullét esetén azonnal segítséget kaphassanak.

Vigyázni kell, a Balaton is lehet veszélyes

Sajnos a hasonló esetek nem ritkák a Balaton környékén, a szezon során mindig van dolga az illetékes hatóságoknak. A legutóbbi hétvége után például a rendőrség arról posztolt: 

„Ahogy itt az újabb hőségriadó, mindenki igyekszik megragadni a lehetőségeket a hűsölés reményében. Kézenfekvő lehetőség a Balaton, ezzel egész biztosan egyetértenek vízirendész kollégáink is, bár tény, hogy ezen a hétvégén sem unatkoztak. Július 5-7. között 27 esetben mentettek, összesen 51 bajbajutottat.”

A posztban a rendőrök hasznos tanácsokat is adtak, amivel megelőzhetők a fenti, balatoni esetek. Mindenkit arra kértek, hogy ha nem biztos magában, csak a sekély vízben fürödjön. Mindenki maradjon partközelben, ha SUP-ozik. 11 és 16 óra között senki ne tartózkodjon sokáig a nyílt vízen. Senki ne strandoljon alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt.

Elsőfokú viharjelzésnél (45 villanás/perc) a parttól maximum 500 méterre távolodjon el. Ilyenkor már ne használjon csónakot vagy más vízi sporteszközt. Még másodfokú viharjelzésnél (90 villanás/perc) tilos a strandolás. Ilyenkor már ne menjen a vízbe, illetve haladéktalanul hagyja el azt. Ha mégis bajba kerülne, hívja a 1817-es számot!

Ám hasznos tanácsokat nem csak a rendőrség, hanem a vízimentők is megosztottak korábban. 

Ők azt emelték ki, hogy aki nem tud úszni, vagy nem jól úszik, az ne menjen a derekánál mélyebb vízbe.

A felfújható strandeszközök vagy egy szörfdeszka ugyanis nem mentik meg veszélyhelyzetben a gyenge úszástudással rendelkezőket. Nagyon gyakori oka a Balatonba fulladásnak az, hogy valaki pánikba esik, ami akkor is előfordulhat, ha bőven leér a lába a vízben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Tamara Bitter / Unsplash)