Idén rendeztek utoljára Balaton Sound fesztivált Zamárdiban

Véget ért egy korszak: nem lesz többé Balaton Sound Zamárdiban.

2024. július 11., 11:19

Szerző:

Már csak az idei fesztivál után kezdett el terjedni a hír, miszerint lejárt a Balaton Sound fesztivált rendező Sziget Zrt. Zamárdival kötött szerződése, így minden valószínűség szerint idén rendezték meg utoljára a fesztivált a Balaton parti településen – írta meg többek között a Telex is.

A szerződés 2024-ig szólt, erről Zamárdi polgármestere, Csákovics Gyula nyilatkozott egy Somogy megyei hírportálnak:

„Lejárt a szerződésünk a szervezőkkel, abban 2024-ig volt lehetőségük megtartani a Balaton Soundot, tehát ilyen értelemben ez volt az utolsó fesztivál, amit megrendezhettek itt.”

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen is szóba került, hogy ez volt az utolsó Balaton Sound, amit a településen rendeztek meg, ezen az értesülések szerint a fesztivál szervezői is részt vettek, ugyanakkor a Balaton Sound sajtófőnöke, Vető Viktória röviden csak annyit nyilatkozott, hogy bár hozzájuk is eljutottak ezek az információk, egyelőre nem foglalkoznak a fesztivál jövőjét illető kérdésekkel.

A Balaton Sound egy korszak végét jelenti

Az elektronikus zenei fesztivált először 2007-ben rendezték meg, a legnagyobb sikereket pedig a 2010-es években könyvelhette el. Bizonyos években a 150 ezret is meghaladta a látogatók száma, ám a koronavírus-járvány miatt sok más fesztiválhoz hasonlóan ez is elmaradt, és amióta újra megrendezik, a látogatószám már nem közelítette meg a korábbi évek számait.

Az együttműködés keretében a helyi lakosok kéréseit is igyekeztek figyelembe venni, és mint azt Csákovics Gyula elmondta, a szervezők részéről is érkezett egy kérés: az idei fesztivált egy héttel későbbi időpontra tolták, emiatt Zamárdi 20 millió forintot kapott plusz bevételként, a 150 milliós összegen felül, amit a szervezők kifizettek a városnak. Az értesülések szerint ez a plusz 20 millió forint fedezte a part menti sétány aszfaltozását.

A polgármester elmondta, hogy a fesztivál szervezői és Zamárdi között lejárt a szerződés, az esetleges folytatásról pedig már az új, októberben felálló testületi-ülésnek kell döntenie.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy más zenei rendezvény veheti át a Balaton Sound helyét, de az ilyen irányú megkereséseket a polgármester sem erősítette meg. Az idei volt a 16. Balaton Sound fesztivál, amit a Sziget Zrt. Zamárdiban rendezett meg, de úgy tűnik, az elektronikus zenei fesztivál és a Balaton parti település kapcsolata ebben az évben véget ért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Vasvári Tamás)