Szétdrogozzák a halakat a Balaton Soundon

Akkora mennyiségben kerül kokain, MDMA és ketamin a Balatonba a fesztivál után, hogy az már káros a vízi élővilágra.

2022. július 8., 16:21

Szerző:

Drasztikusan emelkedik Zamárdinál a Balaton vizének kábítószertartalma a Balaton Sound idején – írja a Qubit egy tavalyi  kutatásra hivatkozva. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatói 2017 és 2019 között folytattak vizsgálatot a Balaton vizéről Zamárdinál, hogy a vízmintákból a helyi kábítószerhasználat tudják mérni.

A magyar tudósok 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben figyelték meg a Balaton vizét a Balaton Soundnak helyet adó partszakasz közelében. A vizsgálat közben a kutatók több illegális kábítószert is kimutattak a Balatonból a Balaton Sound utáni napokban.

A fesztivál utáni időszakban kokaint, ketamint és MDMA-t, valamint ezek bomlásanyagait találták meg nagy mennyiségben a part menti vizekben. A kutatók szerint a szerek többsége a tóban is megőrzi farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros lehet az élővilágra. A drogok leginkább a vizelettel kerülnek a Balatonba, vagy közvetlenül, pisiléssel, vagy közvetve, a csatornahálózatból.

(Kiemelt kép: Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon a Somogy megyei Zamárdiban 2022. június 29-én. Két év szünet után tért vissza Európa egyik legnagyobb presztízsű vízparti elektronikus zenei fesztiválja. Fotó: MTI/Lakatos Péter)