Kedvezményes telkeket ajánl a fiataloknak egy balatoni település

Szinte az egész balatoni régió az elöregedéssel küzd.

2024. július 10., 15:38

Szerző:

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere a Somogy vármegyei hírportálnak beszélt arról a kezdeményezésről, amiben fiatalokat csábítanának a balatoni településbe – idézte az Index. „Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az odavezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján”– mondta a polgármester. 

Az ötlet hátterében a térség elöregedése áll, Farkas szerint Balatonszentgyörgyön a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak. Az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. Új intézkedéseikkel ezen a helyzeten próbálnak most enyhíteni. 

Nemcsak ezt a balatoni települést fenyegeti az elöregedés

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az egész Balaton-régió demográfiai válságáról beszélt korábban. Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke szerint sem új keletű a probléma. Mint mondta, a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vették észre, mert fáziskésésben vannak. Szerinte már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, majd a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

„Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is” – mondta Lombár, aki nagyobb gondnak tartja, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra az ingatlanárak elszabadulása miatt. Ezt bizonyítják a Duna House adatai is, melyek szerint a fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén. Közlésük szerint a tó környéki piac egészét tekintve 64,3 millió forintot, a déli parton 60,9 milliót, az északin pedig 67,7 millió forintot szántak ingatlanra a vevők átlagosan, ami több mint a duplája a 2018-as adatoknak, amikor a Balatonnál még 25 millió forint alatt is megoldható volt az ingatlanszerzés.

(Képünk forrása: Pixabay)