Szitává lőtték: egy spanyolországi mélygarázsban találták meg az Ukrajnába szökött orosz pilóta holttestét

Spanyolországban lőtték agyon a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát. 

2024. február 20., 13:50

Szerző:

Az ukrán és spanyol sajtó szerint az orosz pilóta holttestét egy mélygarázsban találták meg szitává lőve a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában, nem messze Alicantétól. A kivégzésről elsőként beszámoló La Información szerint a hatóságok két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek el a helyszínről. A kocsit később kiégve találták meg egy másik településen – írja az ACNews.

Az orosz pilóta tavaly szökött meg Mi-8-as katonai helikopterével Ukrajnába és onnan Spanyolországba

Makszim Kuzminov 2023-ban egy Mi-8-as katonai helikopterrel szökött Ukrajnába, majd onnan Spanyolországba.  Halálának hírét hétfőn Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) szóvivője is megerősítette, akit az RBK-Ukrajina hírportál idézett. Először egy ukrán katonai repülőtéren szállt le, ahol a helikopter legénységének másik két tagját menekülés közben lelőtték. A pilóta a kijevi vezetéstől több mint 460 ezer eurót (180 millió forintot) kapott tettéért. Az orosz állami televízió ősszel jelentett arról, hogy az orosz titkosszolgálat megbízást kapott a „hazaáruló” megölésére – írta a 444. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az expilóta ukrán útlevéllel, álnéven élt Spanyolországban – írja a Hvg.

A TASSZ orosz hírügynökség szerint Kuzminov helytelenül élt Spanyolországban, sokat ivott és ordibált, és vad történeteket mesélt szomszédainak a múltjáról és jelenéről. Az eset orosz értelmezése szerint viselkedésével az ex-pilóta inkább az ukrán titkosszolgálatnak lehetett az útjában – írja az Euronews.

Kuzminov dokumentumfilmben is szerepelt – ezzel vonta magára a figyelmet

Kuzminov nyilatkozott a „Leszedett orosz pilóták” című dokumentumfilmben, melyet 2023 szeptemberében sugárzott az ukrán televízió. A filmből kiderült, hogyan tervezték és hajtották végre az átrepülést, és Kuzminov más orosz pilótákat is felszólított, hogy kövessék a példáját. Kuzminov állítólag „értékes bizonyítékokat szolgáltatott az orosz hadsereg légierejéről, kommunikációs rendszereiről és a repülőtér-hálózatról” az ukránoknak – írja a Kyivindependent.com. 

A kijevi vezetés 2022 áprilisában jutalmakat tűzött ki működőképes orosz haditechnika átadására. Az ukrán állam a legtöbbet, több mint 920 ezer eurót ígér (360 millió forintot) a harci repülőgépekért . 

(Kiemelt képünk: Képernyőfelvétel  Makszim Kuzminovról)

2024. június 27., 12:33

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.