Egy 17. századi temetőt tártak fel a Szász Károly utcában

A vízművek munkálatai közben kerültek elő a maradványok, a helyszínről elszállítottak egy háromtonnás kőtömböt is.

2023. augusztus 17., 19:23

Szerző:

Az 1600-as évek végén létesült temető maradványai kerültek elő a II. kerületi Szász Károly utcában – jelentette be közösségi média oldalán Őrsi Gergely polgármester. 

A kerület első ember azt írta a posztban: „szinte minden alkalommal, amikor felújítást végzünk Buda valamelyik utcáján, nemcsak az útfelületet cseréljük és a közműveket újítjuk meg, hanem örökségünk egy darabjához is közelebb kerülünk. Így történt ez most is, amikor a Fővárosi Vízművek által végzett munkálatok során egy temető maradványai kerültek elő.”

A most feltárt koporsómaradványok és emberi csontok vizsgálatából kiderült, hogy legalább száz évesek. Őrsi Gergely hozzátette, történészek bevonásával, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai segítségével megállapítást nyert, hogy a temető a XVII. század végén, a török hódoltság alól felszabadult budaiakat nyughelye volt.

A területről elszállítottak egy háromtonnás sziklát, ami szintén az egykori temető területén lehetett, így a Szász Károly utca felújítási munkálatai zavartalanul folytatódnak – közölte a polgármester.

(Kiemelt kép forrása: Facebook / Őrsi Gergely)