Tavaly nagyot csökkent a magyarok várható élettartama, idén még rosszabbak a kilátások

Ez is a koronavírusnak köszönhető.

2021. július 26., 08:10

Szerző:

A koronavírus-járvány hatására jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama, és húszéves csúcsra emelkedett az elhunytak száma – derül ki a KSH legfrissebb adataiból, amit a Portfólió elemezett.

Tavaly 143 ezren haltak meg összesen idehaza, ami több mint 10 ezerrel haladja meg az azt megelőző évek adatait. A születéskor várható élettartam 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves csökkenésnek felel meg. A zuhanás mértéke rendkívül jelentősnek mondható, a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen mértékű csökkenésre. Az eredmény azonban nem meglepő annak tekintetében, hogy Európa legtöbb országában, ahol nem tudták megfékezni a koronavírus-járványt – hasonlóak a számok.

Magyarországon nem lehet tudni, hogy megyei szinten pontosan hányan haltak bele a koronavírus okozta tünetekbe. A KSH várható élettartam csökkenéséről szóló ábrák alapján tehát nem lehet megállapítani egyértelműen, hogy azért esett vissza a várható élettartam egy megyében nagyobb mértékben, mint egy másikban, mert nagyobb volt a járvány, vagy azért, mert a vírus miatt háttérbe szorultak egyéb egészségügyi ellátások. 

Az elemzésben megjegyezték, hogy ha 2021-től még nem is, de jövő évtől nagy valószínűséggel javulás várható – természetesen amennyiben sikerül gátat szabni a koronavírus újabb hullámainak és hogy a poszt-covid tünetek nem jelentenek majd számottevő halálozást. Idén még minden bizonnyal hasonlóan tragikus eredményeket fogunk látni, és ez még az optimistább becslés. Felhívták a figyelmet ugyanis, hogy csak akkor maradhat idén a tavalyihoz hasonló halálozás, ha sikerül elkerülni a negyedik hullámot. Erre azonban szakértők szerint kevés az esély, így nagyon is reális, hogy a negyedik hullám miatt 2021-ben még a 2020-as halálozási rekord is megdől majd.

(Kiemelt kép: Kötelező maszkviselés Budapest utcáin. 2020. november 11. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.