Tarlós István kért vizsgálatot, hogy le lehet-e zárni éjszakára az aluljárókat a hajléktalanok miatt

2018. november 19., 15:31

Szerző:

Én kértem, hogy vizsgálják meg a nagyobb fővárosi aluljárók éjszakai lezárásának lehetőségét és következményeit

– válaszolta az Indexnek Tarlós István főpolgármester arra a kérdésre, hogy ismeri-e a nyilvánosságra került kormányzati előterjesztést. A hvg.hu a birtokába került dokumentum  alapján hétfőn azt írta, hogy a tervek szerint Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után.

Tarlós István hétfőn azt is közölte, hogy az előterjesztést az Orbán-kormány nem tárgyalhatja nélküle, mert fővárosi érintettségű, és az ügyben a fővárosi közgyűlésnek is határoznia kell. Hozzátette, hogy még gondolkodik, hogyan és mikor érdemes lépni az ügyben, mert amikor mínusz van, az speciális helyzet.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A hvg.hu úgy tudja, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már ki is dolgozták, hogyan zárnák le a kiemelt gyalogos-aluljárókat éjszakára. A javaslat szerint ez két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése, hiszen nincsenek mindenhol kiépítve az ehhez szükséges átkelők, lámpák.

Az Index szerint a terv beleillik az október 15-én életbe lépett, az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmához, azaz a hajléktalanság betiltásához tartozó intézkedés-sorozatba.