Sorban mondanak fel a tanárok, nem tudni, hogy kezdődik így el a tanév

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt közölte, csak hozzájuk 171 felmondólevelet küldtek el az elmúlt pár hétben, komoly krízis körvonalazódik.

2022. július 2., 17:14

Szerző:

171 bejelentés érkezett eddig a nyár folyamán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) tanároktól, akik letétbe helyezték felmondásukat, így a szeptembert már valószínűleg nem a közoktatásban kezdik el. A Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja elárulta, a jelenség egyre gyakoribb, számos kolléga a felmondást már hivatalosan is beadta, közalkalmazotti jogviszonyáról pedig lemondott.

Számos, felmondólevelét letétbe helyező pedagógus fogalmazott úgy, normális körülmények között eszébe sem jutna a távozás. A távozók között van komolyabb beosztású pedagógus is, mint például a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetető-helyettese, aki hangsúlyozta, kifejezetten tiltakozásképpen távozik:

„Tiltakozom, mert az állami közoktatás jelenlegi rendszere indokolatlanul túlterheli a diákokat és a pedagógusokat, káros mentális és testi egészségükre! Tiltakozom, mert a közoktatás jelenlegi rendszere ellentmond a korszerű és hatékony pedagógiai elveknek és mindannak, amit 26 éves pedagógiai gyakorlatom alatt az oktatás-nevelésről megtanultam!” - fogalmazott ő.

Nagy Erzsébet azt mondta, a körülmények miatt biztosra veszi, hogy normális tanévkezdésre ősszel már nem számíthatunk. Néhány iskola például polgári engedetlenséget is hirdetett szeptemberre a kialakult helyzet miatt.

(Kiemelt kép: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.