Újabb iskola csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz

Gyűlik a szeptembertől akcióba lépő tanárok száma. Először a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tantestülete jelezte, a sztrájkjog megkurtítása után is tiltakozásba lépnek, most pedig 

2022. június 14., 14:45

Szerző:

Újabb iskola csatlakozott a szeptemberre tervezett, polgári engedetlenségi mozgalomhoz a közoktatásban. A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldala szerint 

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból 24 tanár ugyancsak polgári engedetlenségbe kezd.

A tantestület tagja a gimnáziumban Törley Katalin, a Tanítanék egyik alapítója is. Közleményükben most azt írják, „ismét kiállunk szakmánk méltóságáért, munkakörülményeink javításáért, diákjaink jövőjéért, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszerért.” Ezenkívül arra kérnek minden közép- és általános iskolát, a kezdeményezéshez ők is csatlakozzanak. 

Az Illyés Gyula Gimnázium eredeti, június 9-i polgári engedetlenség-felhívásában úgy fogalmaztak, 

„tavaszi mozgalmunkért elégtételt véve a parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a sztrájkjogunkat, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári ellenálláshoz esetleg folyamodó magyar pedagógusokat.

Ezeket a jogszabályokat a frissen megválasztott, a családok sorsát egyébként annyira a szívén viselő köztársasági elnök rögtön ellenjegyezte.

Mivel azonban tényleg minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni. A közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett, Magyarországon ritkán alkalmazott eszköz esetünkben a következő lehetőségeket tartalmazza:

1. A tanórák megtartásának megtagadását,
2. minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
3. az érettségiztetés megtagadását,
4. minden adminisztratív teendőnk (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.”

(Kiemelt kép: A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tantestülete 2022. június 14-én csatlakozott a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium június 9-i polgári engedetlenségi felhívásához. Fotó :Tanítanék Mozgalom, Facebook)

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is érvényben van a Molnál múlt pénteken bevezetett üzemanyagvásárlási korlátozás – válaszolta kérdésünkre a szolgálat. Az után kerestük meg az OMSZ-t, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, az 50 literes tankolási limit kevés a nagy üzemanyagtartályú és sokat fogyasztó mentőkocsikhoz, a napi többszöri tankolás pedig lassíthatja az amúgy is hatékonysági problémákkal küzdő mentőszolgálatot.

Papírból készült szívószálat hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban.