Szakértő: nagy, tavaszi ukrán ellentámadás jöhet

Putyin újévi beszédében elismerte, hogy nem voltak felkészülve arra, hogy nyugati fegyverek ellen kell majd harcolniuk. Mi várható a következő napokban? Újabb ukrán offenzíváról pletykálnak. Igaza van-e Orbánnak, amikor nem tartja Oroszországot fenyegető geopolitikai játékosnak. A miniszterelnök azt mondta: Ukrajna saját magáért harcol, nem Magyarországért. Az EU és a NATO eközben úgy látja: ha most nem állítják meg Putyint, magától nem fog leállni. Tálas Péter a Jazzy Rádió reggeli műsorában válaszolt ezekre a kérdésekre.

2023. január 2., 08:17

Szerző:

Harkov megye és a déli Melitopol városa lehet egy nagyobb tavaszi ukrán offenzíva két terepre, mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezető tudományos főmunkatársa. A szakértő a Jazzy Rádió reggeli, közéleti műsorában, a Business Classban elmondta, eközben az orosz hadsereg továbbra is a Donyec-medencét szeretné elfoglalni.

Tálas szerint a várakozásokhoz képest nem volt túl aktív az ukrajnai hadszíntér 2022 téli időszakában. A fő problémákkal Moszkva néz szembe a következő hónapokban is, ugyanis kérdés, képes-e megfelelően felszerelni hadseregét Oroszország, és tud-e javítani logisztikai teljesítményén.

Egy jelentékeny orosz támadáshoz Tálas Péter szerint jelenleg nem áll igazán rendelkezésre megfelelő számú katona sem. Ezen mindenképpen javítani kellene.

„Az oroszok természetesen megpróbálnak képzett katonákat a frontra küldeni, de a tavaszi mozgósítás során behívottak között is komoly képzési hiányosságok vannak.” – emelte ki, hozzátéve, a fő probléma az orosz hadseregben az, hogy a hátországban kevés a kiképzőtiszt, többségük ugyanis ugyancsak a frontra került.

Eközben az ukrán haderő brit és holland, profi kiképzőkre számíthat, ami már csak a modern, nyugati fegyverek miatt is szükséges. Tálas Péter szerint a fő kérdés az, meddig marad fenn a nyugati támogatás Kijev mellett. A szakértő szerint a politikai támogatás egyelőre megvan, de nyáron, és legkésőbb ősszel ez a helyzet is változhat, ekkor a nyugati országok szerint átgondolják, megéri-e az ukránokat tovább támogatni.

(Kiemelt kép: Egy ukrán katona sétál egy orosz rakéta által eltalált épület mellett a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. március 21-én. fotó: BULENT KILIC / AFP)

12:41

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.