Szombati időjárás: eső, zivatar, zápor, locspocs

Többnyire erősen felhős, esős időre számíthatunk.  A jövő hétre gyengül a nappali felmelegedés.

2024. március 16., 09:50

Szerző:

Szombaton egy hidegfront hatására többfelé kialakulhat eső, zápor, délután néhol zivatar is előfordulhat. A légmozgás mérsékelt marad, legfeljebb a Dunántúl északi részén és zivatarok környezetében támadhat fel átmenetileg. Napközben 11 és 18 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Délutánig borult lesz az ég, és nyugat felől egyre több helyen előfordul eső, zápor, napközben a Dunántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Estefelé nyugat felől határozottan csökken a felhőzet, ezzel együtt a csapadékhajlam is. Késő este az Észak-Dunántúlon már többfelé kísérhetik élénk széllökések az északnyugati szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a met.hu

Hétvégén az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges – írja az Orvosmeteorológia.

Sándor és József hideget hoz a zsákjában

Sándor, József idén nem meleget, éppen ellenkezőleg hideget hoznak zsákjukban,ugyanis egy hidegfront közelíti meg térségünket, amely vasárnapra át is vonul fölöttünk, mögötte a jövő hét közepéig észak felől több hullámban hideg levegő érkezik fölénk. Vasárnap ország nagy részén már sokat fog sütni a nap, de északkeleten, valamint keleten helyenként még erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon záporok kialakulhatnak. Többfelé megélénkül, megerősödik az északi-északnyugati szél. Hajnalban 2-8, délután 10-17 fok között alakul a hőmérséklet  – írja az Időkép

Jönnek a hajnali fagyok, veszélyben a virágzó gyümölcsösök

Sándor és József idén nem lesz hű a nevéhez, meleg helyett hideget hoznak zsákjukban, északias áramlással érkezik majd a hidegebb levegő. Éjjelente így egyre többfelé fagyhat, a fagyzugokban -4, -5 fok is lehet, de egyébként is sokfelé csökkenhet -2, -3 fok köré a hőmérséklet.

A jövő hétre gyengül a nappali felmelegedés, és egyre inkább nő a fagyveszély

Hétfőn ismét befelhősödik az ég, több napsütés északon, északkeleten várható. Kisebb eső, zápor főként a Dunántúlon fordulhat elő. Több helyen megélénkülhet az északi, északnyugati szél. Hajnalban északon, északkeleten fagyhat, a csúcshőmérséklet pedig 7 és 17 fok között alakulhat, ezen belül északkeleten és északnyugaton lehet hűvösebb, délen melegebb.

Kedden többnyire napos időre készülhetünk, melyet olykor gomolyfelhők zavarhatnak meg. Kisebb csapadék viszont csak néhol, főként délen, délnyugaton fordulhat elő. Az északias szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban többfelé lehet gyenge fagy, -3, +5 fok valószínű, a fagyzugos helyeken azonban -5 fok körüli minimumok is lehetnek. Napközben 8-15 fokra van kilátás. Szerdára napos, száraz idő körvonalazódik helyenként élénk széllel. Hajnalban újabb fagyok várhatóak, délután pedig 9-14 fok között alakulhat a hőmérséklet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.