A szlovák közlekedési miniszter szerint a 7 ember halálát követelő vonatbalesetet emberi mulasztás okozta

Emberi mulasztás történt Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter szerint, a vonatnak nem lett volna szabad áthaladnia azon a szakaszon.

2024. június 28., 16:22

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, 7-en meghaltak, miután busszal ütközött egy Budapestre tartó gyorsvonat. A Prága felől érkező, a Nyugati pályaudvarra továbbinduló Metropolitan EuroCity vonat a Noviny szlovák lap információi szerint délután 5 óra után ütközött a busszal. A helyszínre három mentőhelikopter, öt mentőautó és több tűzoltó is érkezett. A szlovák mentőszolgálat operációs központja szerint a balesetben heten meghaltak, és többen megsérültek, közülük kettejük állapota súlyos, őket helikopterrel vitték el a helyszínről, egyikük a busz sofőrje.

Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter a Szlovák Vasutak igazgatójával közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy feltehetőleg emberi mulasztás okozta az Érsekújvárnál történt balesetet, melyben egy vonat és egy busz ütközött – írja az Index.

Emberi mulasztás miatt haladt át a vonat

Az eddigi ismeretek szerint a busz a baleset előtt más járművekkel együtt várta, hogy a vasúti átjáró sorompója felemelkedjen, majd miután felnyitották azt, elindult, és csak ezután vette észre, hogy közeledik felé egy vonat. Az ütközésben a busz kettészakadt, a vonat motorja pedig kigyulladt. Szemtanúk azt állítják, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött.

Matús Sutaj Estok belügyminiszter szerint látva, hogy mi maradt az autóbuszból, a vonat valószínűleg a maximális, 100 kilométer per órás sebességgel közlekedhetett.

A Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az érsekújvári rendőrség közveszélyokozás, illetve emberölés és testi sértés bűntette ügyében indított büntetőeljárást – írja a Paraméter.

Az Újszó információi szerint Jozef Ráz közlekedésügyi miniszter közölte, hogy a technikai eszközök megfelelően működtek, emberi mulasztásról van szó, mivel állítása szerint abban az időben a vonatnak semmi keresnivalója sem volt a síneken. Ugyanakkor több tényező is közrejátszott, főként az időjárás, mivel az egyik sín járhatatlanná vált az eső miatt, de ennek ellenére ráengedhették a szerelvényt.

A miniszter cáfolta, hogy technikai problémák vagy a vasútvonal elöregedése miatt következett volna be a tragédia.

Alexander Saka, a Szlovák Vasutak igazgatója arról számolt be, hogyan is történt pontosan a baleset.

„Először egy személyvonat haladt el Érsekújvár felé, majd miután felemelkedtek a sorompók, a vasúti átjáróba behajtott egy személyautó, utána pedig egy autóbusz. Utóbbinak nekiütközött a Prága és Budapest között közlekedő nemzetközi gyorsvonat [...]. Előzetesen úgy tűnik, hogy a vonat egy lezárt vágányon hajtott át, a baleset körülményeit vizsgáljuk”

– mondta.

(Fotó: Fotó: HANDOUT / POLICE OF SLOVAK REPUBLIC / AFP)