7-en meghaltak egy Budapestre tartó gyorsvonat és egy busz ütközésekor

A legfrissebb hírek szerint 7-en is meghaltak, miután busszal ütközött egy Budapestre tartó gyorsvonat.

2024. június 28., 10:31

Szerző:

Egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat június 27-én délután busszal ütközött Szlovákiában, a balesetben többen is meghaltak – tájékoztatott az Index a Mávinformra hivatkozva.

A Metropolitan EuroCity (EC 279) vonat a budapesti Nyugati pályaudvarra tartott, amikor egy busszal ütközött. A balesetben az eddigi információk alapján legalább 7-en meghaltak, és több tucat ember megsérült a szlovák mentőszolgálat tájékoztatása szerint. Az egyik áldozat a kórházba szállítást követően hunyt el, de további információkra nem derült fény.

Az autóbusz, amellyel a gyorsvonat ütközött délután öt óra körül, egy Érsekújvár és Kolta között közlekedő, menetrend szerinti járat volt, amelyen nyolc utas és a sofőr tartózkodott. A halálos áldozatok közül 5-en biztosan a busz utasai voltak, de egyelőre őket sem sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak – tájékoztatott Rastislav Polakovič szlovák rendőrfőkapitány-helyettes.

Többen meghaltak, és rengetegen megsebesültek

A Szlovákia déli részén bekövetkező balesethez számos mentőegységet, tűzoltókat és több mentőhelikoptert is riasztottak.

Az autóbusz az ütközés következtében kettészakadt, felborult, majd az út mellett kigyulladt, és tűz ütött ki a mozdonyon is. A vonaton több mint 100-an utaztak a baleset idején: aki nem sérült meg, azt pótlóbuszokkal vitték el a helyszínről, hiszen az érsekújvári vasúti átkelőnél történt baleset miatt a környéken szünetel a vasúti forgalom.

A Napunk N című szlovák lap értesülései szerint a heves esőzések miatt ideiglenesen bezárták az érsekújvári kórházat, amely így nem tud betegeket fogadni, hiszen még a liftek sem működnek. Mindez megnehezítette a sérültek ellátását, de az már kiderült, hogy egy mellkasi fájdalmakkal küzdő férfit mentőhelikopterrel egy fővárosi kórházba szállítottak, a többi sebesültet pedig a nyitrai, a komáromi, a pozsonyi, illetve a galántai kórházakban helyezték el.

@skynews A train traveling from #Prague to #Budapest collided with a bus in southern #Slovakia. More than 100 people were aboard the #Eurocity #train ♬ original sound - Sky News

A lap beszámolt arról is, hogy a helyszínre érkezett Matúš Šutaj-Eštok belügyminiszter is, aki elmondta, hogy az már biztos, hogy a mozdonyvezető is a sérültek között van, az autóbusz vezetőjét pedig válságos állapotban szállították kórházba. Az 53 éves férfi az Arriva társaság alkalmazottja, és rendkívül tapasztalt sofőr, hiszen 1988 óta dolgozik buszvezetőként.

A belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy egyelőre még vizsgálják a baleset körülményeit, ehhez szakértőket is bevontak a nyomozásba, hogy kiderüljön, emberi mulasztás vagy műszaki hiba okozta-e a balesetet.

A friss információk szerint a vasúti átkelőnél több jármű is várakozott, hogy a vasúti sorompó szabad jelzést adjon, többek között a balesetben érintett autóbusz is. A sorompó felnyílt, a fényjelzés szabad utat jelzett, az autóbusz sofőrje pedig már csak akkor vette észre a közeledő vonatot, amikor behajtott az átjáróba és elkerülhetetlen volt a baleset. A szemtanúk elmondása szerint egy előző napi baleset miatt a jelzőberendezés és a sorompó nem működött helyesen, éppen a baleset napján tervezték a javítását.

A tragédiát követően együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit és a sérülteket a szlovák belügyminiszter, Matúš Šutaj-Eštok is.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a jelenlegi információk alapján a balesetnek nincs magyar érintettje, és a konzulátusra sem futott be segítségkérés, de nyomon követik az eseményeket. Szijjártó Péter külügyminiszter részvétét nyilvánította szlovák kollégájának. A Juraj Blanárnak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy mély fájdalommal értesült az esetről, az elhunytak hozzátartozóival együttérez, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván.

A Mávinform arról tájékoztatta az utasokat, hogy mivel a helyszínelés jelenleg is tart, még a mai vasúti menetrendet is befolyásolja a baleset. Az ebbe az irányba induló vonatok terelt útvonalon közlekednek, de arra is figyelmeztettek, hogy akár több órás késésekkel is számolni kell.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: HANDOUT / POLICE OF SLOVAK REPUBLIC / AFP)

2024. június 27., 12:33

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.