Videón a brutális vonatbaleset: személyvonat és tehervonat ütközött

Többen is meghaltak abban a vonatbalesetben, ahol egy tehervonat és egy személyvonat ütközött össze.

2024. június 6., 15:27

Szerző:

Szerda este tragikus vonatbaleset következett be, amikor összeütközött egy vegyi anyagot szállító tehervonat és egy személyvonat Csehországban – számolt be róla az Index.

A hírek szerint legalább 4 ember meghalt, és több mint 20 fő megsérült a balesetben. Az esetről több fotó és videó is felkerült a világhálóra, ezek tanúsága szerint a veszélyes vegyi anyagot szállító tehervonat, és a Prágából Kassára tartó személyvonat frontálisan ütközött.

A személyvonat legalább egy kocsija kisiklott és az oldalára borult, ami valószínűsíti, hogy sokan megsérültek, hiszen 300 ember utazott a szerelvényen.

A vonatbaleset egy állomáson történt

A súlyos baleset a Pardubice Centrum állomáson következett be, és a vasúttársaság tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel legalább 24 órán át használhatatlan lesz ez a vonal.

A két szerelvény szerdán éjfél előtt ütközött össze, és a baleset a Morvaország felé vezető útvonalat teljes egészében elzárta.

Az esettel kapcsolatban folyamatosan érkeznek a hírek, a legutolsó információk szerint 6 ember súlyos, 20 fő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. 4-en életüket vesztették a balesetben, őket még nem tudták azonosítani a hatóságok. Ezek az információk azonban változhatnak: a vasúttársaság szóvivője, Martin Kavka elmondta, hogy mind a sérültek, mind az elhunytak száma növekedhet. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy magyar állampolgárságú személyek is tartózkodtak-e a vonaton.

Az egyik vonat vezetője könnyebben sérült, őt kórházba szállították, akárcsak a több mint 25 további sérültet. A másik vonat vezetője azonban sérülések nélkül megúszta a balesetet. Az utasokat a mentők vizsgálták meg, aki nem sérült meg, azt autóbuszokkal szállították el a helyszínről.

A helyszínre érkezett a mentőkön és a tűzoltókon kívül a belügyminiszter, illetve a közlekedési miniszter, Martin Kupka is, aki elmondta, hogy vizsgálják a baleset körülményeit, de egyelőre korai lenne az okokról beszélni. Részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, akárcsak a cseh miniszterelnök, Petr Fiala, aki támogatásáról biztosította a sérülteket.

A csehországi vonatforgalmat nagymértékben befolyásolja a baleset, ugyanis egy fontos vasúti csomóponton történt a baleset. A kimaradt járatokat jelenleg autóbuszokkal helyettesítik. A helyszínelést és sérült vonatok elszállítását tovább nehezíti, hogy a tehervonat rakománya veszélyes vegyi anyagból állt, ám mint kiderült, az első két vagon szerencsére üres volt, így a kalcium-karbidot tartalmazó kocsik nem érintettek a balesetben.

A RegioJet által üzemeltetett személyvonat esetében azonban a szerelvény is nagymértékben roncsolódott: a felvételek alapján az egyik kocsi kisiklott és felborult, de más vagonok is megsérülhettek. A társaság közölte, hogy készek kártérítést fizetni minden balesetben érintett áldozatnak és családjaiknak.

A baleset sokkolta a cseh és a nemzetközi közvéleményt is, egyre többen követelik a gyors és alapos vizsgálatot, amely tisztázza a baleset körülményeit, és megnevezi az esetleges felelősöket.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)