Szingapúrban lenne külgazdasági attasé? Nem kell hozzá diploma vagy nyelvvizsga

Volner János nem akkreditált diplomával és nyelvvizsga nélkül lehet attasé, a külügy eltekint a feltételektől.

2022. december 29., 16:56

Szerző:

December elején derült ki, hogy Volner János a Magyar Gárda, a Jobbik és a Mi Hazánk után a Külügyminisztérium kötelékében folytatja, és külgazdasági attasé lesz Szingapúrban. A hvg.hu arról számolt be, hogy Volner szinte semmilyen feltételnek nem felel meg: se itthon elismert felsőfokú végzettsége, se megfelelő nyelvvizsgája nincs. Volner a diplomáját egy „kamuegyetemként” ismert orosz, fizetős képzésen kapta, amihez a vizsgáit is magyarul tette le. Hogy a diplomataságához hiányzó feltételeket hogyan teljesíti, Volner nem árulta el, de a hvg.hu úgy tudja, felmentést kaphat alóluk.

Nem felel meg a feltételeknek a leendő attasé

Felsőfokú végzettség, a maláj vagy a tamil nyelv ismerete, ennek hiányában legalább egy, de inkább két nyelvvizsga, két év gazdasági, külgazdasági területen szerzett szakmai gyakorlat, továbbá a külgazdasági szakmai vizsga eredményes teljesítése és B-kategóriás jogosítvány – ezeknek az előfeltételeknek kell megfelelnie egy leendő külgazdasági attasénak. Elvileg tehát az exjobbikos Volner Jánosnak is, a friss diplomatának, aki éppen külgazdasági attasénak készül Szingapúrba.

A tartós külszolgálati pályázati rendszerről, valamint a kihelyező szerv által támasztott szakmai követelmények és azok teljesítésének részletes szabályairól szóló 6/2017. (VII. 10.) KKM rendelet, illetve a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény tehát egy sor feltételt támaszt egy leendő diplomatával szemben, még akkor is, ha az illető nem vezető diplomata, hanem munkaköri besorolása szerinti beosztott diplomata.

Ezek közül Volner biztos nem felel meg egy sor feltételnek – ilyen például az előírt felsőfokú iskolai végzettség, aminek Magyarországon elismert diplomának kell lennie. Az egykori rendőrből lett vállalkozó, majd Magyar Gárda-tagból lett jobbikos országgyűlési képviselő, később Mi Hazánk-os, majd saját pártot (Volner Párt, később Huxit Párt) alapító és a Fideszt szavazatával, törvényjavaslataival kisegítő Volner ilyennel azonban nem bír. Volnernek ugyanis még saját önéletrajza szerint is csak egy „nem akkreditált” diplomája van, amit 2013-ban szerzett Oroszországban, a MUFO-n (Mezsdunarodnij Unyiverszityet Fundamentalnovo Obucsenyija). Ezt fel is tüntette még korábbi, parlamenti képviselői adatlapján úgy, hogy az államilag elismert legmagasabb végzettsége egyetemi diploma közgazdaságtanból, amit az említett intézményben szerzett – csak éppen itt az angol elnevezést, az International University of Fundamental Studies (IUFS)-t írta be.

Képviselői adatlapján feltüntette, hogy angolul beszél, és azt írta be, hogy a nyelvismeret foka „tárgyalási”. Ám nyelvvizsgája úgy tűnik nincs, hiszen azok a képviselők, akiknek nyelvvizsgájuk is van, az alap-, közép-, vagy felsőfokot írják be, valamint a betűjelét is feltüntetik. Márpedig egy diplomatának a nyelvismeret nem opció, hanem előírás. Vagy a fogadó ország hivatalos nyelvének ismerete, vagy az ottani munkanyelv és az angol használata az elvárt. Szingapúrban négy hivatalos nyelv is van – a külügyes hivatalos táblázat szerint angol, maláj, mandarin és tamil –, a munkanyelv pedig az angol. Bármelyikből jó lenne az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány vagy azzal egyenértékű okirattal igazolt komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga, továbbá pluszban egy középfokú.

A törvény szerint azonban gyakorlatilag minden követelmény alól mentesíthető a jelölt, mivel „a kihelyező szerv vezetője – kivételesen indokolt esetben, hivatali érdekből – a (…) feltételek hiányában is a tartós külszolgálat idejére diplomáciai rangot adományozhat”.

(Kiemelt képünk: Volner János független képviselő felszólal a 2020-as költségvetés vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI/Soós Lajos)

 

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.