Az amerikai nagykövet az orosz kormányhoz hasonlította a magyart

David Pressman amerikai nagykövet szerint olyan kritikát, mint Szijjártó Pétertől, azelőtt csak Moszkvából kaptak.

2023. március 22., 19:47

Szerző:

Szijjártó Péter szerdán élesen kritikával illette azt, hogy „az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről”. A külgazdasági- és külügyminiszter ezzel arra reagált, hogy mint minden évben, az amerikai kormány idén is közzétette éves emberi jogi országjelentéseit.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Szijjártó szavaira Twitteren reagált, és azt írta, annak vonala „ismerős”, majd idézte, Washington korábban a Kremltől kapott szó szerint olyan bírálatot mint most Budapesttől.

Korábban Pressmant már Orbán Viktor is kritizálta, egyik elődjével vont, vezetéknevére vonatkozó párhuzammal február 18-i évértékelőjében azt üzente neki: „Biden elnök egy jóbarát (azaz André Goodfriend korábban távozó, volt ügyvivő) helyett egy présembert, Pressmant küldte nagykövetnek”, de jó lenne elkerülni, hogy következőre valami „puccsini” (Puccini) nevű embert küldjenek.

(Kiemelt kép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.