Orbán Viktor: Gyuri bácsiék begurítottak ide négymilliárd forintot, hogy legyen mivel lövöldözni ránk

Ismét évet értékelt Orbán Viktor. A kevés konkrétum mellett szóba került Brüsszel, Soros György, Brüsszel, infláció, Brüsszel, háború, Brüsszel, és persze egy kis Brüsszel. Brüsszel mellett kiderült, hogy a brüsszeliták nem halnak meg a fronton, az infláció olyan, mint a tigris, Gyuri bácsi elvtársai pedig 4 milliárd forintból lövöldöztek ránk. 

2023. február 18., 15:23

Szerző:

A miniszterelnök beszéde elején először a törökországi földrengés áldozatairól emlékezett meg, illetve köszöntötte a mentésben résztvevőket. Orbán Viktor beszédét itt is megtekintheti élőben:

„Anyám, én nem ilyen lovat akartam”

A miniszterelnök szerint a 2023-a év legfontosabb kérdése, hogy „elveszik vagy meghozzák-e a magyarok életkedvét”. Mint mondta, eszébe jutott a „Anyám, én nem ilyen lovat akartam” című sláger, ám a magyarok nem ilyen megbokrosodott világban akarnak élni. 

„Ám ez nem kívánságműsor" – mondta. Hozzátette: túljutottak a szocialista kormányok által itt hagyott romokon, a beletörődő igénytelenségen, rezsiválságon, majd jött a háború, az energiaválság, az infláció. 

Orbán: Gyuri bácsiék begurítottak 4 milliárd forintot az elvtársaiknak

Mint mondta: egymillió ember állt munkába, a gazdaság háromszorozásra növekedett, a minimimálbér nagyobb, mint a szocialista kormányok alatt az átlagbér, van keresztény Alaptörvény, és persze 2022-ben negyedszer is kétharmaddal győzött a Fidesz úgy, hogy összeállt az egész baloldal, Brüsszel, és persze

„Gyuri bácsiék begurítottak 4 milliárd forintot, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözniük ránk”

– mondta.

Természetesen szóba került Gyurcsány Ferenc is. Mint mondta, a választási vereség után a „Mi Ferink” most próbálja összefogdosni a gazdátlanul maradt lovakat. Szerinte a negyedik kétharmadhoz nemcsak szerencse, de szív is kellett. Mint mondta: újra kellett gondolni a gazdaságpolitikát, külpolitikát, a honvédelmet, és persze a 2010 után felállított célokat is. Ám ezeket nem feladni kell, csak eszközt változtatni – mondta.

A háború évekig eltarthat és egyre kegyetlenebb lesz

 

 

Értékelése szerint az orosz-ukrán háború évekig is eltarthat. Mint mondta: „Szívünk szerint azonnal véget vetnénk a háborúnak, ám ehhez nincs elegendő erőnk”. Szerinte emiatt csak egyetlen lehetséges válasz maradt: ki kell maradni a háborúból, ám nem olyan egyszerű, mert - szerinte - a NATO-ban és az EU-ban rajtunk kíbül mindenki a háború pártján áll.

Orbán szerint Magyarország elismeri, hogy Ukrajna védi saját szuverenitását, ám erkölcsi szempontól nem lenne helyes Ukrajna érdekeit a magyar elé helyezni. Mint mondta: a magyarok fölött csak Isten áll, más országok nem. Hozzátette: a baloldal a háború pártján áll, Magyarország azonban nem szállít fegyvert. Sőt, mint mondta, „fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal”.

Szerinte a háború megmutatta, Oroszországnak semmi esélye nincs a NATO-val szemben, az ukránok viszont mindenkit becsapnak, amikor azt állítják, hogy az oroszok nem állnak meg Ukrajnában. Értékelése szerint mindenki ugyanazt akarja: legyen egy szuverén Ukrajna, Oroszország pedig ne jelentsen veszélyt a többi országra. Ezt Magyarország úgy akarja elérni, hogy ne folytatódjon a háború és legyen azonnali tűzszünet.

Magyarok halnak meg a fronton, nem a brüsszeliták

Hozzátette: a NATO-tagság létfontosságú hazánknak, mert túlságosan a kontinens keleti szélén vagyunk. Munkácson levetetik a magyar jelképeket, eltávolítják a magyar intézményvezetőket, közben magyarok halnak meg a fronton. Értékelése szerint a Brüsszeliták állnak a háború pártján, akik még nem adták az életüket a háborúban.

Béketábor: jó társaságba keveredtünk

Mint mondta: a Nyugat nem elszigetelte, hanem regionális szintre emelte a háborút. Szerinte a németek eredetileg határozottan háborúellenesek voltak, majd „oldalt váltottak”, így csak a Vatikán és Magyarország áll a béke pártján.

„A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekre kell számítanunk” – mondta.

Szerinte akkor lesz béke, ha az oroszok és az amerikaiak ülnek le tárgyalni. A további harc nem győzelmet hoz el, hanem még több háborút, pusztítást és a világháború veszélyét.

Brüsszel szabadította ránk az inflációt

Az inflációra átérve közölte: a bajt – mármint az inflációt – Brüsszel szabadította ránk, még hozzá a szankciókkal. Szerinte ezekkel bár Oroszországot célozták meg, de Európát találták el. Szerinte a szankciók miatt drasztikusan megnőttek az energiaárak, ami miatt minden más ár megugrott. Értékelése szerint nem forrásokat vettek el Oroszországtól, hanem még több pénzt adtak neki. 

Mint mondta: a szankciók 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből, hiszen ennyivel többet költünk energiára. Eközben – folytatta – Brüsszelből csak újabb szankciók jönnek, és még a nekünk járó forrásokat sem adták oda. Mint mondta: a magyar jogállamiságot vizsgálják, miközben a rabomobil állandó ügyeletet tart az Európai Parlament épületénél. Orbán szerint valójában a tagállamoknak kellene ellenőriznie Brüsszelt, nem fordítva.  

„Az infláció olyan, mint a tigris”

– elsőnek el kell találni, mondta. Hozzátette: az év végére egyszámjegyű lesz az infláció. 

Szerinte miközben a „hivatásos károgók, jónevű volt jegybankelnökök, átállt jobboldali közgazdászok” már temették a magyar gazdaságot, aközben rekord magas a devizatartalék, a forint pedig megnyugodott forint.

A miniszterelnök konkrét intézkedést is bejelentett: bevezetik a kedvezményes országos és vármegyei tömegközlekedési bérletet. Utóbbi vármegyei 9450, előbbi 18 900 forintba kerül majd havonta.

 (Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án.
MTI/Koszticsák Szilárd)