Az amerikai nagykövetség szerint Orbán Viktor is találkozott magas rangú amerikai bíróval

A közleményükben azt írták, David Pressmann amerikai nagykövet tárgyalása Matusik Tamással és Vasvári Csabával a normális diplomáciai működés része volt

2022. november 3., 21:53

Szerző:

Reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége arra, hogy a kormánypárti média a napokban intenzíven támadta és lemondásra szólította fel Matusik Tamás és Vasvári Csaba bírót, amiért találkoztak David Pressmannel, az új amerikai nagykövettel, szerintük ezzel ugyanis megszegték a politizálás tilalmára vonatkozó szabályokat. 

Visszavágott az amerikai nagykövetség

A hvg.hu által idézett nagykövetségi közlemény szerint a találkozó összhangban volt az Egyesült Államok és más országok, így Magyarország által is világszerte folytatott diplomáciai tevékenységgel.

„Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője és nemzetközi összekötője ellen a közelmúltban elkövetett összehangolt médiatámadás, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsenek azokban, akik az Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni”

- írták.


Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat – tették hozzá.

Arra, hogy az igazságszolgáltatás képviselői és a nagykövetek, politikusok közti találkozó a normális diplomáciai működés része, több példát hoztak fel: Orbán Viktor miniszterelnökként találkozott már például Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával, de Magyar József horvátországi magyar nagykövet is találkozott már a horvát alkotmánybíróság bíráival, David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete pedig találkozott Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal akkori elnökével.

A hvg.hu felidézi, hogy Matusik Tamás és Vasvári Csaba mellett az Országos Bírói Tanács (OBT) is kiállt, Varga Zs. András kúriai elnök (Polt Péter legfőbb ügyész korábbi helyettese, akit bírói tapasztalat nélkül választottak meg a testület élére) viszont elítélően fogalmazott.

(Kiemelt képünk: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete. MTI/Koszticsák Szilárd)

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).