Az amerikai nagykövetség szerint Orbán Viktor is találkozott magas rangú amerikai bíróval

A közleményükben azt írták, David Pressmann amerikai nagykövet tárgyalása Matusik Tamással és Vasvári Csabával a normális diplomáciai működés része volt

2022. november 3., 21:53

Szerző:

Reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége arra, hogy a kormánypárti média a napokban intenzíven támadta és lemondásra szólította fel Matusik Tamás és Vasvári Csaba bírót, amiért találkoztak David Pressmannel, az új amerikai nagykövettel, szerintük ezzel ugyanis megszegték a politizálás tilalmára vonatkozó szabályokat. 

Visszavágott az amerikai nagykövetség

A hvg.hu által idézett nagykövetségi közlemény szerint a találkozó összhangban volt az Egyesült Államok és más országok, így Magyarország által is világszerte folytatott diplomáciai tevékenységgel.

„Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője és nemzetközi összekötője ellen a közelmúltban elkövetett összehangolt médiatámadás, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsenek azokban, akik az Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni”

- írták.


Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat – tették hozzá.

Arra, hogy az igazságszolgáltatás képviselői és a nagykövetek, politikusok közti találkozó a normális diplomáciai működés része, több példát hoztak fel: Orbán Viktor miniszterelnökként találkozott már például Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával, de Magyar József horvátországi magyar nagykövet is találkozott már a horvát alkotmánybíróság bíráival, David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete pedig találkozott Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal akkori elnökével.

A hvg.hu felidézi, hogy Matusik Tamás és Vasvári Csaba mellett az Országos Bírói Tanács (OBT) is kiállt, Varga Zs. András kúriai elnök (Polt Péter legfőbb ügyész korábbi helyettese, akit bírói tapasztalat nélkül választottak meg a testület élére) viszont elítélően fogalmazott.

(Kiemelt képünk: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete. MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.