Szijjártó: újabb kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra

Egy elektromosautó-konferencia alkalmából szellőztette meg Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy a CATL után újabb kínai akkumulátorgyár is érkezhet hamarosan az országba.

2023. június 10., 17:25

Szerző:

A debreceni CATL-gyár után újabb kínai akkumulátorgyárat fogad hamarosan a magyar gazdaság – jelentette be videóban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szombaton. A miniszter emlékeztetett, 2020 volt az első gazdasági év, amikor Kína hozta a legtöbb külföldi befektetést Magyarországra, ezek aránya pedig a jó kapcsolatok miatt folyamatosan növekszik.

„Egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el” – közölte egy konferencia alkalmából videóban a miniszter. Hozzátette, a CATL és az EVE energy beruházásai után hamarosan újabb akkumulátorgyár-projektet is bejelentenek majd.

Korábban a Világgazdaság már megszellőztette, az újabb kínai akkumulátorgyárat a Sunwoda hozhatja az országba, de arról még nem volt szó, hol épül majd meg.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)

07:25

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc az Alapítvány az Innovatív Oktatásért szakmai konferenciáján járt. Az alapítvány működteti a High-Tech Suli programot (HTS), amelyet a 660 milliárd forintos vagyon felett rendelkező Mészáros Lőrinc tulajdonos támogat.

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.