Szijjártó: újabb kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra

Egy elektromosautó-konferencia alkalmából szellőztette meg Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy a CATL után újabb kínai akkumulátorgyár is érkezhet hamarosan az országba.

2023. június 10., 17:25

Szerző:

A debreceni CATL-gyár után újabb kínai akkumulátorgyárat fogad hamarosan a magyar gazdaság – jelentette be videóban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szombaton. A miniszter emlékeztetett, 2020 volt az első gazdasági év, amikor Kína hozta a legtöbb külföldi befektetést Magyarországra, ezek aránya pedig a jó kapcsolatok miatt folyamatosan növekszik.

„Egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el” – közölte egy konferencia alkalmából videóban a miniszter. Hozzátette, a CATL és az EVE energy beruházásai után hamarosan újabb akkumulátorgyár-projektet is bejelentenek majd.

Korábban a Világgazdaság már megszellőztette, az újabb kínai akkumulátorgyárat a Sunwoda hozhatja az országba, de arról még nem volt szó, hol épül majd meg.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)

13:08

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után elhunyt a Népszava munkatársa, Tóvizi Péter (1961–2023), a Népszabadság és a Népszava nagy tudású, nagy tapasztalatú és egészen biztosan legszigorúbb korrektora.

12:04

Jövő áprilisban magyar nemzeti zarándoklat lesz a Vatikánban – jelentette be Erdő Péter bíboros az MTI-nek, miután Ferenc pápa fogadta őt Veres András püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával közösen a Vatikánban hétfőn.