Szijjártó: Európában elsőként Magyarországon fordul át keresletiből kínálatiba a vakcinapiac

A Pfizer magyarországi igazgatójával közösen tartott tájékoztatón elhangzott, hogy a második negyedévben összesen 4,6 millió adag vakcina érkezhet.

2021. május 4., 13:55

Szerző:

Kedden 334 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, ez pontosan a huszadik szállítmány.

A miniszter a videóban arról beszélt, hogy a Pfizerrel kötött szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól, az eddig leszállított vakcinák száma jelenleg 2,8 millió.

„Mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, és a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk” – mondta a külgazdasági- és külügyminiszter, aki szerint Európában Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresletiből kínálati piacra. 

„Mi érjük el Európában először azt az állapotot, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri az oltást” – fogalmazott.

„A fiatalok oltásában is nagy szerepet szánunk a Pfizernek, éppen ezért a megfelelő készleteket tartalékoljuk arra, hogy a 16 és 18 év közöttieket be tudjuk oltani, és várjuk a tudományos álláspontokat a 16 évnél fiatalabbak beoltásának lehetőségéről” – mondta a miniszter.

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a 171 éves múltra visszatekintő gyógyszeripari vállalat tavaly márciusban jelentette be, hogy a BioNTech céggel közösen kezdett mRNS-technológián alapuló vakcina fejlesztésébe. Mint mondta, a bejelentéstől kezdve mindössze 280 nap telt el, amikor tavaly december 26-án Magyarországra is megérkezett az első szimbolikus szállítmány.

„Az Európai Bizottsággal és az európai kormányokkal kötött szerződésünk alapján mintegy 600 millió adag került lekötésre” – mondta Vereckei Péter.

„A vállalatunk felpörgeti szállításait az Európai Unióba, így a második negyedévben Magyarországra összesen 4,6 millió adag vakcina érkezhet, májusban közel 1 millió 300 ezer, júniusban pedig további 2,2 millió vakcina” – fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette, a szállítások a harmadik negyedévben is folytatódnak, és várják, hogy az oltóanyag engedélyt kapjon a 12 és 15 év közötti korosztályt oltására.

Az ügyvezető kitért arra is, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájából világszerte eddig mintegy 260 millió dózist adtak be. Az élőben rögzített tájékoztató itt tekinthető meg:

 (Kiemelt képünk forrása Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.