Szervátültetések: egyre hosszabbak a várólisták

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

2024. február 23., 19:00

Szerző:

Mint írják: tavaly tovább emelkedett a hazai szervdonációk és szervátültetések száma, melyeket korábban a koronavírus-járvány világszerte korlátozott. 2023-ban azonban megvalósult a tizenkétezredik transzplantáció is Magyarországon. Az elmúlt évben itthon összesen 409 szervátültetés történt, 365 esetben elhunyt donorból, 44 esetben pedig élődonorból eltávolított szervvel.

Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: 2023-ban 265-en kaptak új vesét, hetven beteg májtranszplantáción esett át, tizenegy tüdő- és tizenegy hasnyálmirigy-átültetést végeztek el az orvosok, 52 beteg pedig új szívet kapott.

A transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb – 8 és fél hónap. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 10 hónap, a kombinált vese és hasnyálmirigy átültetése esetén csaknem három év, míg vesetranszplantációnál bő három év volt az átlagos várakozási idő.

„A várólisták növekvő igényeit a világon sehol sem tudja kielégíteni a rendelkezésre álló szervek száma” – hangsúlyozta Mihály Sándor.

Mint mondta, miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt, 536 új beteg került várólistára, amelyen egyébként már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt. Hozzátette: egy magyar beteg azonnal felkerül a nyolc országot tömörítő Eurotransplant várólistájára.

Több mint hat évet kell várni egy térdprotézisre

6 év 9 hónap a leghosszabb magyarországi várólista egy térdprotézis beültetésére – írja a Válasz Online. A portál szerint aki most szeretne Szombathelyen műtétre jelentkezni, az 2030 októberére kaphat időpontot. A listán a második Szekszárd, ahol 2027 decemberére lehet sorra kerülni, a harmadik pedig Veszprém, ott már 2027 októberében meglehet a műtét. Térdműtétre a Szent János Kórházban 2026 augusztusára, az Uzsoki Kórház és a Semmelweis Egyetem 2026 tavaszára-nyarára, a Honvéd 2025 közepére tud beteget fogadni azok közül az intézmények közül, amelyek szerepelnek az országos kimutatásban. 

Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha a várólistánál előbb szeretnénk meggyógyulni 

A lap egy két gyermekes édesanya történetén keresztül mutatja, hogy hogyan lehet hamarabb orvosi ellátást kapni. A 42 éves nőről  sportolás közben derült ki, hogy csípőprotézis beültetésére van szüksége. 2022 szeptemberében, egy héttel az események után kapott egy emailt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), hogy várólistára vették, és 2026 februárjában tudják megoperálni. A család úgy döntött, hogy  inkább kifizettek kétmillió-hétszázötvenezer forintot a műtétért, így november végén kapott egy csípőprotézist egy fővárosi magánklinikán. 

Ahogy arról beszámoltunk, a szürkehályog- műtét 219 ezer és 850 forint között mozog, a térdprotézis-műtét 1 millió 490 ezer és 2 millió 310 ezer között kóstál, a csípőprotézis-műtét is 1 millió 490 ezer és 2 millió 310 ezer között mozog, a torokmandula-műtét árát 340 és 502 ezer forint között mérik, hasonlóan az orrmandula-műtéthez. Ezek az árak csupán a műtéteket foglalják magukba, a feltüntetett összegek egyedi igények esetén tovább emelkedhetnek, amellett, hogy az előzetes és utólagos vizsgálatok további pluszköltséget jelenthetnek. Egy-egy vizsgálat pedig 30-40 ezer forint között mozog. 

Az egészségügyi államtitkár szerint nincs értelme várólistáról beszélni 

Takács Péter a belügy egészségügyi államtitkára azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy „mára csupán három ilyen műtétcsoport van: a térdprotézis, a csípőprotézis, valamint a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétek. Az összes többi műtét esetében 60 nap alá süllyedt a várakozási idő, tehát nincs is igazán értelme várólistáról beszélni, viszont a transzparencia miatt a nyilvántartást továbbra is szeretnénk fenntartani”. Az államtitkár szerint például a szürkehályog műtéteknél az átlagos várakozási idő most 42-43 nap. Takács szerint a térdprotézisre átlagosan 200 napot kell várni. „Hazánkban a várakozási idők átlagosan megfeleződtek, ami európai viszonylatban is jónak mondható teljesítmény. Egyébként ez is azt mutatja, hogy a magyar állami egészségügyi ellátórendszer jól teljesít”– mondta. Az államtitkár szerint úgy fordulhat elő, hogy közel 7 évet kell várni egy térdműtétre, hogy a páciens hosszabb várakozás mellett is ragaszkodik az adott intézményhez vagy orvoshoz.  

Január elején számoltunk be róla, a Nemzeti Népegészségügyi Központ az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentette be. 

(Kiemelt képünk illusztráció: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)