Ausztriába járnak a magyar nők abortuszra

A nők általában két okból választják a külföldön történő terhességmegszakítást: az egyik, hogy itthon hosszú a várólista, a másik a megalázó hangnem, amit el kell szenvedniük a kötelező tanácsadásokon.

2023. augusztus 16., 19:43

Szerző:

Magyarországon legális a művi terhességmegszakítás, mégis Ausztriába utazik abortuszra hetente több tucat magyar nő. Az Euronewsnak arról beszéltek az érintettek: az esetenként megalázó bánásmód és a várólisták arra késztetik őket, hogy külföldön szakítsák meg terhességüket – írja a Telex.

A műtéti abortusz a várandósság 12. hetéig legális Magyarországon. A nőknek két kötelező találkozón kell részt venniük egy állami egészségügyi szolgáltatónál. Az elsőn tájékoztatják őket az egyéb lehetőségekről – mondta a lapnak Lebedi Réka, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza. A másodiknak az a célja, hogy tájékoztassa őket a műtét veszélyeiről. Lebedi szerint ezek a családvédelmi szolgálatok hihetetlenül elfoglaltak, ami ahhoz vezethet, hogy a nők kifutnak az időből. De egy másik oka is van annak, hogy a nők inkább Ausztriába mennek: a hangnem ezeken a tanácsadásokon megalázó lehet a nők számára.

Az Euronews idézi Christian Fialát, egy bécsi klinika nőgyógyászát, aki szerint az intézmény hetente 10-15 magyar nőnek végez abortuszt. De ezen a klinikán kívül még jó pár helyen végeznek terhességmegszakítást Ausztriában. Egy abortusz ára 500-600 euró, tehát 180-230 ezer forint.

A kormány tavaly szeptemberben egyik napról a másikra, bármiféle társadalmi vita vagy szakmai egyeztetés nélkül szigorított az abortusz hazai szabályozásán – emlékeztet a Telex cikke. Ennek értelmében a terhességmegszakításra jelentkező nőknek igazolniuk kell, hogy „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta” nekik az orvosuk, vagyis meg kell hallgatniuk a magzatuk szívhangját, bár a megkérdezett szakértők szerint nem egyértelmű, hogyan kell értelmezni a rendeletet.

Nemrég a Válasz Online írt arról, hogy a szívhangrendelet szeptemberi elfogadása óta nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon, épp ellenkezőleg: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma.

(Kiemelt kép: Tiltakozók tartanak plakátot 2022. szeptember 28-án Budapesten, a parlament épülete előtti tüntetésen az abortusz napján. Orbán Viktor kormányfő javaslatára az Országgyűlés szigorította az abortuszra vonatkozó szabályokat, aktivisták pedig bejelentették, hogy 2022. szeptember 15-től a várandós nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívverését abortusz előtt. ATTILA KISBENEDEK / AFP)

 

17:14

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.