Borsos ára van a kórházi várólisták kikerülésének

Index: Nyolc hónap várakozás az állami egészségügyben, vagy 2 millió forint valamelyik magánszolgáltatónak.

2023. október 19., 13:51

Szerző:

Jelenleg 41 259-en várakoznak az államilag finanszírozott egészségügyben valamilyen műtéti beavatkozásra – közölte az Index megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A legtöbben – több mint 12 ezren – szürke hályog miatt operáltatnák meg magukat, a legnagyobb türelemre mégis az ortopéd műtéteknél van szükség, a 6-8 hónapos várakozási idő azonban sokakat elrettent. Sokan választják a magán egészségügy szolgáltatásait, hogy kikerüljék a várólistát, de ehhez mélyen a zsebbe kell nyúlni. 

A NEAK adatbázisa szerint több a várakozási idő, mintegy 363 nap országos átlagban a csípőprotézis műtét esetében: 

 

A fizetős szolgáltatásokért is sorban állnak a páciensek. Az Index négy magánklinika árlistáját vette górcső alá.

A szürkehályog- műtét 219 ezer és 850 forint között mozog, a térdprotézis-műtét 1 millió 490 ezer és 2 millió 310 ezer között kóstál, a csípőprotézis-műtét is 1 millió 490 ezer és 2 millió 310 ezer között mozog, a torokmandula-műtét árát 340 és 502 ezer forint között mérik, hasonlóan az orrmandula-műtéthez.

Ezek az árak csupán a műtéteket foglalják magukba, a feltüntetett összegek egyedi igények esetén tovább emelkedhetnek, amellett, hogy az előzetes és utólagos vizsgálatok további pluszköltséget jelenthetnek. Egy-egy vizsgálat pedig 30-40 ezer forint között mozog. 
 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Bambino Gesu/AFP)   

2024. május 21., 11:29

A magántulajdon védelme alapvető jogunk, ám időnként a fix kerítések telepítése jogszabályba ütközik. A május 17-től módosuló Vadgazdálkodási Törvény több ponton is új feltételeket szab, különösen a vadállomány természetes életfeltételeinek biztosítása tekintetében.