Újabb rejtély az egészségügyben: eltűnnek a betegek

Nem csak az államilag fenntartott kórházakban és közgyógyellátásban kevesebb a beteg, de a magánegészségügyben is csökken az ellátottak száma. Rejtély, hogy hova tűnnek a betegek.   

2023. október 11., 18:59

Szerző:

A korábbi évekhez képest az esetszámok bő 10-15 százalékos visszaesést mutatnak – legalábbis a G7 összesítése szerint. Magyarázat lehet a betegek fogyatkozására, hogy már a magánegészségügy is jelentősen megdrágult az infláció, a rezsi- és bérköltségek megemelkedése miatt.

A számok alapján az állami egészségügyben látott betegszám csökkenése áttolódhatna a magánellátás térfelére. A portál információi szerint azonban ez utóbbi területéről is jelentős arányban fogyatkoznak az ellátásra szorulók. A probléma súlyát és tényét jelzi, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is vizsgálja, hová lettek a betegek.

Az államilag finanszírozott ellátásban ez a csökkenés már a pandémia idején megindult, amit részben a kijárási tilalommal, az egészségügyi ellátások átmeneti felfüggesztésével magyarázhattak. A KSH adatai szerint a járvány előtti évben 2,2 millió beteget bocsátottak el a kórházakból, ez 2020-ban 1,7 millióra, 2021-ben 1,6 millióra csökkent, tehát több mint félmillió beteg tűnt el a rendszerből. Azonban a járvány lefutását követően 2022-ben sem erősödött az ellátottak száma.

A portál kiemeli azt a különös tényt, hogy bár kevesebb beteg fekszik a kórházakban, az ő kezelésük átlagosan több időt vesz igénybe, tehát az állapotuk is feltételezhetően rosszabb, mint a korábbi években. A halálozási adatok is tükrözik ezt: az utóbbi 3 év az elmúlt 20 évhez viszonyítva a halálozások aránya az átlagosan 2,2 százalékról 2020-ban 4,9-re, 2021-ben 6,1-re ugrott, s bár 2022-ben csökkent, még így is 4,7 százalék.

A G7 idézi Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser véleményét, aki szerint a betegszám csökkenéséhez hozzájárul az orvostársadalom motiválatlansága is. Rékassy szerint már látszik, hogy a betegek egyre rosszabb állapotban kerülnek orvoshoz, ezért nagyon fontos lenne a prevenció, a lakosság egészségtudatosságának növelése.

(Kiemelt kép illusztráció: Egy kórházi alkalmazott beteget vizsgál a moszkvai kórház szülészetének fertőző betegek számára kialakított részén. 2020. december 23-án. Fotó: Sputnik/AFP | Iliya Pitalev)

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.