Hiába nem épül a szuperkórház, szerencsére fizetés azért jár érte

Hat évvel ezelőtt jelentették be hogy az M1-M7-es autópályák bevezető szakasza és a 7-es, balatoni főút között épül meg a szuperkórház, azóta sem történt semmi. Pontosabban mégis.

2023. október 9., 11:16

Szerző:

Csütörtökön ismerte el Takács Péter egészségügyi államtitkár, hogy hat év elteltével egyetlen kapavágás sem történt a területen, és azt sem tudta megmondani, valaha elkészül-e a kórház. Emellett jelezte, hogy a szuperkórház helyett „B-tervel is készülnek” – írja a 24.hu.

 

Mint ismert: a kormány egy tollvonással eltörölte azt a tervet, hogy legyen Budapest határában egy új autópályás és egy főúti csomópont, ami nélkül egyre kevésbé látszik, hogy belátható időn belül megépülhet dél-budai szuperkórház. Ha ugyanis nem lesz megközelíthető a terület, akkor már az építkezés elkezdése sem tűnik logikusnak, mivel a kórház működtetése így egyenesen lehetetlen lenne.

A kórházberuházás projektfelelőse a 2018-ban alapított DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. A társaság vezetője a kormánypárti Magyar Nemzetnek szeptemberben arról beszélt, hogy a kormánynak továbbra is szándéka kórház felépítése, csak a gazdasági körülmények miatt kénytelen átütemezni a projektet. Bedros J. Róbert szavaiból kiderült, hogy a projektcég létszámán is csökkentettek: nyolc munkavállalót foglalkoztatnak, igazodva a megváltozott feladatmennyiséghez. A társaság tavaly még 30 munkavállalót alkalmazott. A társaság vezetője azt is ismertette, hogy az állami cég alapítása óta nyolcmilliárd forintot használt fel, ebben benne vannak az eddig elkészült tervekért kifizetett összegek is.

A rossz gazdasági körülmények ugyanakkor láthatóan nem érintik a cég igazgatóságát és felügyelőbizottságát. Előbbinek a társaság megalapítása óta tagja Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének felesége, aki 2018 óta bruttó 550 ezer forint fizetést vesz fel havonta a cég által közzétett adatok alapján.

Kocsisné Márkus Szilvia kinevezése óta bruttó 34 millió forintot keresett az el sem kezdett kórházépítést irányító társaságnál 

– írja a lap.

Szinten a megalapítása óta foglalkoztatja a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét és tulajdonosát, aki előbb felügyelőbizottsági tagként, majd immár elnökként kap fizetést. Tagi megbízatásáért bruttó 350 ezer forintot vett fel havonta, elnöki posztján pedig havonta bruttó 450 ezret kap.

Kovács István Gergely – aki egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója – 2018-as kinevezése óta bruttó 24 millió forintot meghaladó fizetést vett fel az egyelőre kétséges megvalósítású kórház projektcégétől.

(Kiemelt kép: a centrumkórház látványterve. fotó: Budapest Fejlesztési Központ)

12:06

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával. 

 

10:35

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.