Ez a hal szennyezett lehet, inkább ne fogyassza el

A Sajóból kifogott hal szennyezett lehet, ezért nem tanácsos elfogyasztani. 

2024. augusztus 28., 14:44

Szerző:

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) arról értesítettte a horgászokat, hogy „A Sajó-folyóból kifogott halat ne fogyasszák el, hanem engedjék vissza addig, amíg a vizsgálatokról nem kapunk érdemi információt”. A Sajóból kifogott hal ugyanis szennyezett lehet.

A Nébih is vizsgálja, hogy szennyezett-e a hal

A Pecaverzum információi szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatokat folytatott, hogy kiderítse, található-e szennyezés az állatokban. A Nébih az ÉMHE közlése után lefojtatott vizsgálat alapján nem javasolja a halak elfogyasztását, mivel azok egészségügyi kockázatot jelentenek.

„A levelében említett közösségi médiafelületen megjelent információról, miszerint a hatósági mérések alapján a folyóból kifogott halak fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, a szlovák hatóság nem tájékoztatta a magyar hatóságot. A problémáról az Önök bejelentése alapján értesültünk” – írta a Nébih az ÉMHE megkeresésére, amely felvette a kapcsolatot a szlovák hatósággal az ügy tisztázása érdekében. Az ÉMHE a közösségi oldalán közölte a részleteket.

Dr. Faragó Péter, az ÉMHE elnöke azt írja a posztban,  hogy a szlovák hatóságok 1995 óta az országos monitoring program keretében a vadon élő halakat mintázzák a nehézfémek és a poliklórozott-bifenilek (PCB) okozta környezeti terhelés kimutatása érdekében.

Amennyiben magas nehézfém-, PCB-szennyezettséget észlelnek, értesítik az illetékes helyi halászati szövetségeket, a kerületi környezetvédelmi hivatalokat és a közegészségügyi hivatalokat. Az illetékes regionális hivatalok pedig intézkedéseket hoznak a horgászok általi fogyasztás megtiltására.

A szlovák hatóságtól kapott információ alapján a Nébih további vizsgálatokat folytat a Sajóból származó halak esetleges szennyezettségének értékelése érdekében, és amennyiben szükséges, javasolja a vármegyei kormányhivatal számára a megfelelő intézkedések meghozatalát.

Ez tehát azt jelenti, hogy továbbra sem ajánlott megenni azt a halat, amit a Sajóból fogtak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Civertan/Wikipédia