Szél Bernadett: éhezteti a legkiszolgáltatottabb gyerekeket a kormány

684 forintból kellene napi ötször enni.

2021. szeptember 11., 17:16

Szerző:

Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnő szombaton a közösségi oldalán fakadt ki, a szerinte tarthatatlanul alacsony összegű étkezési normatíva miatt. Az intézetis gyerekek számára ugyanis napi 684 forint az étkezési normatíva, ennyiből kell ötszöri étkezést megoldani.


„Válaszolt a kormány, marad a 684 forint napi étkezési normatíva az intézetis gyermekeknek — cserébe csinálnak gyermekvédelmi népszavazást, hogy nem szégyellik magukat! Azt mondják, elég ez a 684 Ft, mert az intézmény eltérhet ettől felfelé. Hát hogyne, a kalocsai gyermekotthonban is eltérnek, 684 forint helyett 800 forint a napi fejkvóta, abból biztos jól lakna a serdülő Rétvári Bence.”

Szél Bernadett a posztjában megemlíti, hogy a kalocsai gyermekotthonban ombudsmani vizsgálat zajlott, amelynek a végén az ombudsman azt javasolta, hogy emeljenek a gyermekotthonok 10 éve változatlan összegű étkezési normatíváján.

„Pont ezt a helyzetet látva mondta azt az ombudsman, hogy emelés kell, merthogy ő azt is látja, amit Államtitkár Úr nem kíván látni, hogy a gyermekek a zsebpénzükből kénytelenek élelmiszert vásárolni, mert éhesek!”

– írja bejegyzésében a képviselő.

„Egy fix: nem azért adózunk, hogy Mészáros kínai vasutat építsen, de a 684 Ft egy napi étkezési normatíva a legkiszolgáltatottabb gyermekeknek egy szégyen, és nem akarunk olyan kormányt, aki ezt védeni merészeli!”  – zárta a bejegyzést.

A független országgyűlési képviselő augusztusban megszerzett egy dokumentumot az ombudsmantól. Az ombudsman a kalocsai gyermekotthonban folytatott vizsgálatot, majd arról készült ombudsmani jelentést. 60 napja volt a Kásler-minisztériumnak, hogy reagáljon az ombudsman javaslataira, aminek része volt a gyermekotthonok 10 éve változatlan étkezési normatívájának emelése. Az emberi erőforrások minisztériuma szakmailag egyetért azzal, hogy emelni kellene a gyerekotthonok 684 forintos étkezési normatíváján, de most erre nincs pénz – áll abban a dokumentumban, amelyet Szél Bernadett szerzett meg az ombudsmantól.

(Kiemelt kép: Szél Bernadett Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.