Százhalombatta: mégsem kéri számon a milliós támogatást az önkormányzat a plébániától

Az önkormányzattól kapott 3 millió forint 80 százalékának célzott elköltéséről nem tudott számot adni a plébánia.

2023. május 3., 13:27

Szerző:

A százhalombattai önkormányzat Illéssy Mátyás plébános kérelmére a hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a parókiának tavaly januárban. Kétmilliót a villany– és fűtési rendszer felújítására, egymilliót pedig a Szent László templom búcsújára és egy templomi zenei rendezvényre szánt a városvezetés. Az elszámolási határidő lejárt, az elvégzett munkálatokat és a programszervezést azonban azóta sem tudta számlákkal igazolni a plébánia.

A plébánia által benyújtott számlák jó részén már első blikkre látszott, hogy nem lehet őket elszámolni – írta a 24.hu. Volt olyan, amelyről nem volt megállapítható, milyen munkálatokról szól, volt, amelyikhez nem csatoltak szerződést vagy teljesítésigazolást, és volt olyan is, amely egyáltalán nem felelt meg a támogatási szerződés felhasználási jogcímeinek. Időközben a hiánypótlás határideje is lejárt, de nem tudott újabb papírokat felmutatni a plébános.

Nagy Balázs János alpolgármester szerint nemcsak jogos elvárás, hanem törvényi kötelezettség is, hogy az önkormányzattól érkező pénzt minden intézmény arra költse, amire kapja.

A polgármester, Vezér Mihály mégis azt kérte a testülettől, hogy méltányossági alapon tekintsen el a kérdéses 2,41 millió forint visszafizettetésétől, tekintettel az egyház anyagi helyzetére és a tavaszi, nyári viharkárok okozta vis-major helyzetből adódó felújítási költségekre. Az előterjesztést a bizottság egyhangúlag támogatta, bár Mánya Zsolt ellenzéki képviselő később furcsa döntésnek nevezte a támogatás ügyének „elsikálását”.

Fontos momentuma az eseményeknek, hogy Illéssy plébánost tavaly a székesfehérvári megyés püspök határozatlan időre betegszabadságra küldte. Utódja, Bódai József pedig arra kérte a városvezetést, hogy módosítsák a szerződési feltételeket, és számolják el a tavaly tavaszi és nyári viharok után elvégzett tetőjavításokat.

A 24.hu megkereste Illéssy Mátyást is az ügy kapcsán, aki viszont nem akart nyilatkozni. Annyit mondott, neki nincs köze a pénzhez, a támogatás elszámolása miatt nem őt kell keresni.

(fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)