Szaharai sarkantyús teknős bukkant fel egy bükki családi ház udvarán

Kilenc kilós szaharai sarkantyús teknős mászott be egy családi ház udvarára. Az állat Afrikában őshonos, csak különleges engedéllyel tartható Magyarországon. Mivel chip nem volt benne, valószínűleg illegális tartásból származik. 

2024. szeptember 9., 08:07

Szerző:

A szaharai sarkantyús teknős a világon a harmadik legnagyobb teknősfaj. Egy 9 kilós példány került a napokban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához, erről a nemzeti park a Facebookon értesítette a követőit. Az egzotikus teknős egy magyarországi ingatlan udvarán bukkant fel, valószínűleg megszökött valahonnan. A megtalálók értesítették az illetékes természetvédelmi őrt, az állat a nemzeti parkhoz került.

A szaharai sarkantyús teknős gondozása speciális tudást igényel

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága arra hívja fel a figyelmet, hogy a sarkantyús teknős kizárólag speciális engedéllyel tartható állatfaj, nevelése megfelelő szaktudást, felelősséget és bánásmódot igényel. A teknőst állatorvos megvizsgálta, nem talált benne mikrochipet, ami azt jelenti, hogy illegális tartásból szökött meg.

A sarkantyús teknős eredeti élőhelye Északkelet-Afrika kopár, félsivatagos vidékei, kedveli a száraz szavannákat is. Előfordul bozótos, akáciás szavannákon is. Ezeken a területeken megszokott a 40 °C-os nappali hőmérséklet, ami akár az 50 °C-ot is elérheti. Afrika legnagyobb szárazföldi teknősfaja.

Páncélhossza akár 83 cm is lehet, súlya pedig 36-105 kg közötti. Kiválóan ás. Amikor az időjárás túl meleg vagy túl hideg lesz, a maga ásta odújába húzódik vissza. Az odú 4 méter mély és 15 méter hosszú is lehet. Többnyire több üreget is használ, amit megoszt fajtársaival és más állatfajokkal is. Kizárólag növényekkel táplálkozik.

A teknős a jövőben egy állatkertben talál új otthonra. 

Egyre több egzotikus teknős kerül elő Magyarországon

Amint arról korábban a 168.hu is beszámolt, a tatabányai csónakázó tóban is találtak egy nem éppen veszélytelen egzotikus teknőst. A tóban élő kínai lágyhéjú teknős hazánkban idegenhonos, inváziós teknősfaj, mely korábban a Lázbérci-víztározóból és Ráckevei Dunából is került már elő. Vélhetően felelőtlen akvaristák engedték el azokat a példányokat is.

De idén nem csak kínai lágyhéjú teknősre bukkantak, hanem a rendkívül veszélyes alligátorteknősre is. Egy csalihalas hálóban egy meglehetősen szokatlan, a Balatonban és hazánkban nem őshonos teknőst találtak, amely komoly veszélyt jelentett az emberekre is. Az állat eredetileg az Egyesült Államokban, illetve Kanadában őshonos, és nem egy átlagos teknősfajról van szó, ugyanis kifejezetten agresszív fajta, amely a harapásával komoly sérüléseket is okozhat, és nem fél megtámadni az embert sem. A 20 centiméteres páncélzattal rendelkező aligátorteknős Balatonőszöd és Balatonszárszó között került elő – minden valószínűség szerint a felelőtlen tulajdonosa engedte a tóba.

 

(Fotó: Emőke Dénes/Wikipédia)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.